028 Schapen scheren op de kinderboerderij (2001)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door Bas van der Hoeven 

Schapen scheren op de kinderboerderij 

Als het weer warmer wordt hangen wij onze winterjas in de mottenballenkast. Een schaap kan dat niet, het arme dier heeft geen kledingkast. Gelukkig zijn er mensen als Leo Bouman. Hij is al bijna zijn hele leven schapenscheerder. Niet met zo’n grommende tondeuse, maar met een schapenschaar. Leo is een échte schapenkapper, een coiffeur de mouton. 

Dat merk je aan de schapen als hij op kinderboerderij De Grote Gemeente in Wamel aan het knippen slaat. Roerloos liggen de wolbalen te wachten tot ze kaal als een bejaarde windhond weer op stal mogen. 

In de film Schapen scheren op de kinderboerderij laat Jos Kruisbergen meteen zien wat de mens met de schapenjas doet; een mensentrui breien. Ans Bouman en Corrie van Leur spinnen garen van de vacht, daarna is alles mogelijk. Knopen, breien, punniken en frunniken. In één schaap zitten twee truien. 

Bij de klanken van twee oer-Hollandse doedelzakken en de trekzak van Reinier scheert – beter gezegd knipt – Leo er op los. Kinderen en volwassenen genieten van het nostalgische tafereel en de schapen ook. Die zijn blij dat ze zonder winterjas weer de zomerweide in kunnen. 

Nu te zien op 2bg