Sloop verpleegstersflat Boldershof (1999-2000)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

door Bas van der Hoeven 

Sloop verpleegstersflat Boldershof (1999-2000)

Het hoogste gebouw van Druten, de verpleegstersflat van Boldershof, is in 2000 gesloopt. Vanaf beide bruggen was de tien verdiepingen hoge kolos te zien, tweehonderd leerlingverpleegsters hadden er dertig jaar lang een eigen kamer.  

Vanaf de oplevering in 1971 waakten twee mentrixen over de meiden om ‘het begeleiden van de jonge mens in de verpleging te garanderen’.  

‘s Avonds kwamen twee personen de bewakingsdienst versterken om te voorkomen dat ongewenste bezoekers de flat werden binnengesmokkeld. De bewoonsters werden ook geacht de boel op orde te houden, zodat bezoekers ‘niet met een polsstok over de rommel moeten springen’.  

Vanaf het dakterras had je een prachtig uitzicht over Rivierenland. Zonnebaden was daar toegestaan zolang je maar niet ‘in zonnetenue door de flat paradeerde’.  

Veel liefdes zijn opgebloeid in naburig café De Koperen Droes waar verpleegsters en vrijgezellen elkaar troffen. Frans Steffens volgt de sloop op de voet en mijmert over voorbije tijden. “Ik herinner me nog dat ik ’s avonds bij mijn vriendin op de vensterbank zat en dan prachtig onweer langs zag trekken.” Het kwam toch tot een huwelijk.  

Martien Pardoel, destijds nog wethouder ruimtelijke ordening noemt de sloop desgevraagd geen kapitaalvernietiging. “Als je een omelet wilt bakken, moet je eerst het ei breken”, antwoordt hij op de vraag van cineast Jos Kruisbergen. 

Aannemer Ton de Klok kondigt aan dat zijn bedrijf iets heel bijzonders gaat doen: slopen. “Gelukkig heb ik hier twee heren die dat kunnen.” 

Hij wijst daarbij naar wethouder Pardoel en Boldershofdirecteur Peter Manders. De flat verzette zich fiks, maar tegen het geweld van beide heren was de kolos niet bestand. 

Het begin van een eeuw, de ondergang van een verpleegstersflat, het einde van een tijdperk… 

 Nu te zien op 2bg