Zo’n feest dat krijgt de koningin nog niet (2024)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door Bas van der Hoeven

‘Zo’n feest, dat krijgt de koningin nog niet’

Koninklijke onderscheiding voor Mieke de Bast

Het duurde even voordat Willem Alexander doorhad wat heel Wamel al vele jaren weet: Mieke de Bast verdient een medaille. Dit jaar kreeg de 86-jarige dan eindelijk wat ze verdient, ze is op Koningsdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Vincent van Neerbos mocht de versierselen opspelden, Mieke was verguld met de vorstelijke erkenning voor haar vrijwilligerswerk.

Jos Kruisbergen, van Tweestromenland in Beeld en Geluid, was natuurlijk met camera aanwezig om de stemming in de uitbundig versierde Sint Henricusstraat vast te leggen voor het nageslacht. Alle bewoners zijn het roerend eens: Mieke de Bast heeft de onderscheiding dik verdiend.

“Ik vraag me af wanneer ze heeft gegeten en geslapen”, vraagt Joop Lamers zich af. “Altijd was Mieke bezig.”

Frans van Kessel: “Wie moet nu Mieke het rustiger aan wil doen het oorlogsmonument en omgeving schoonhouden?”

Maar op Koningsdag maakte verder niemand zich zorgen om een eventuele opvolger voor de blijmoedige vrijwilligster die brieven rondbracht en collecteerde voor verenigingen, zwerfvuil ruimde en de gft-bakken aan de straat zette. Zelfs harmonie Koningin Wilhelmina was uitgetrokken om Mieke muzikaal te eren. Ze maakte een vreugdedansje op de vrolijke marsmuziek en riep: “Wat een eer! Zo’n feest, dat krijgt de koningin nog niet.”