Maas en Waal kan best zonder Elfstedentocht (2012)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Elfstedentocht niet gemist in Maas en Waal (2012)

Door Ruud Stoeten

Kort was hij in 2012, maar wát een winter! Maas en Waal genoot op het ijs: zwierend, schaatsend, glijdend, sleeënd, vallend en zelfs rijdend: Max Veltmaat deed, lekker warm ingepakt, in zijn elektrische rolstoel fanatiek mee aan een lekkere pot ijshockey. Lachen was dat, met die rolstoel. Zijn vrienden lieten zich op de ijsbaan in Bergharen maar wat graag meeslepen door hun gemotoriseerde kameraad. En tussen het hockeyen door gaf Max met veel plezier de nodige slipdemonstraties.

Onze cineast Jos Kruisbergen legde het destijds allemaal vast tijdens een rondtocht door Maas en Waal. Langs inderhaast, maar met veel zorg door honderden vrijwilligers gecreëerde ijsbanen: in Druten, in Beuningen, in Hernen en Leur, in Batenburg. En middenin Bergharen

In dat laatste dorp zijn ze maar wat blij dat het oude korfbalveldje er nog ligt. Al een tijdlang wordt er door bevolking en gemeente gezocht naar een bestemming voor het terrein. Piet van Summeren weet het wel, tijdens dit prachtig mooie winterweekje: “Een schaatsbaan uiteraard”, zegt hij. En nog veel meer. Piet somt op: kindervakantie-activiteiten, sporten, parkeerplaats als het een keertje druk is in het Dorpshuis: “Dit veldje moet behouden blijven, daar moeten we álles aan doen!” Hij trekt de gladde ijzers aan en laat ze over de baan krassen. Even later schaatsen er drie generaties Van  Summeren over het ijs.

De IJsloper, zo heet de Bergharense schaatsbaan voor eventjes. Vrijwilligers houden voortdurend met minstens twee man tegelijk toezicht. Uiteraard zijn er koek en zopie. Warme chocolademelk met slagroom, broodje knakworst.

Een eindje verderop in Beuningen scharrelt Xavi Degen over het ijs. Hij probeert zijn evenwicht te bewaren achter een gifgroen stoeltje, maar maakt desondanks een buiteling. Geen harde smak gelukkig, en Xavi is de valpartij dan ook snel vergeten. Wat hij het mooiste vindt om op het ijs te doen? “Schaatsen”, zegt hij. “Vooral góed kunnen schaatsen…”

Ergens anders is een klein meisje sneeuwballen aan het maken. Nee, ze gooit er niet mee: ze neemt ze mee naar huis. De ballen verdwijnen allemaal in het bakje van de kinderwagen die eventjes onbeheerd aan de oever staat omdat kleine broer samen met mamma appelwangetjes aan het scoren is.

Ja, iedereen heeft een hoop plezier gehad, daar in Maas en Waal. Een Elfstedentocht hebben ze er niet eens gemist…