Verslaggever Robin Wubben was onlangs op visite bij Jos Kruisbergen in Wamel. Hij maakte een mooi interview voor de regio Beuningen in De Koerier. Hieronder zijn relaas.
“De wereldgeschiedenis speelt zich ook in Maas en Waal af”
Zijn films zijn beroemd in de wijde omtrek. Tijdens de tweemaandelijkse filmavonden ‘ZieneMaasenWaal’ puilt D’n Bogerd in Druten uit. Cineast Jos Kruisbergen (64) legt het wonen, werken en leven in het Land van Maas en Waal vast.
Tekst en foto: Robin Wubben
Zijn werk voor de Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid doet hij alweer achttien jaar. Vrijwillig. Vaak is hij samen met zijn camera- en geluidsman Geert Megens in de regio te vinden. Als filmmaker registreert Jos het ‘gewone leven’; het wonen, werken en leven in de regio. Persoonlijke portretten, verhalen over het verleden, maar ook unieke verhalen van ‘de gewone man’. “Juist gewone verhalen spreken aan. Niet alleen de oudere generatie, maar ook de jeugd.”
Voor Jos is Maas en Waal – naar eigen zeggen – de hemel op aarde. “We hebben hier alles. Vakantie is voor mij een ramp; ik blijf het liefst thuis. De relatie die de mensen hier hebben met de rivier, dat maakt dit gebied nog unieker. Ik heb in de Waal leren zwemmen en lol gehad, maar ook overstromingen meegemaakt.”
Iedere twee maanden organiseert ‘Tweestromenland in Beeld en Geluid’ een filmavond in D’n Bogerd in Druten. En er worden films vertoond in bejaarden- en verzorgingshuizen. Daarnaast zou de stichting nog veel meer kunnen doen. “We krijgen wekelijks aanvragen van scholen en universiteiten”, zegt Jos. “Niet alleen uit de regio; vanuit het hele land! Ook tv-omroepen zouden onze documentaires graag uitzenden; het is materiaal dat zij niet hebben. Maar dat doe ik niet. De insteek is geschiedschrijving voor de toekomst. Laten zien hoe het leven nu in deze regio is. Want de wereldgeschiedenis speelt zich ook hier af.” Veel beeldmateriaal is inmiddels beschikbaar via de website, zodat iedereen het kan bekijken.
‘Ik moet honderd jaar worden
om alle films af te kunnen maken”
Het snelle succes van de films van Jos kwam onverwacht. “We hadden gedacht dat de films misschien over tien, twintig jaar interessant zouden worden”, bekent Jos. “Maar de films trekken nu al veel publiek. Soms vind ik het ook wel eng. Ik ben bang dat het succes wel eens de ondergang kan worden. We hebben een mooi team dat de filmavonden organiseert en zorgt voor publiciteit. Maar uiteindelijk komt alles bij mij terecht. Ik film en monteer alles. Als ik af moet maken wat ik tot nu toe gefilmd heb, moet ik honderd worden.”
ZieneMaasenWaal toont op 14 maart de documentaire ‘Hoog bezoek aan laag land’ over de evacuaties in 1995. Entree is gratis, reserveren kan via telefoonnummer 0487-517127. Kijk voor info op www.tweestromenlandinbeeldengeluid.nl.
“Niet te betalen”
“Wat wij doen, kunnen omroepen nooit”, stelt Jos. “De uren die ik erin stop, dat is niet te betalen.”
Een tip om de ‘huidige geschiedenis’ vast te leggen, heeft hij wel: “Iedere gemeente of regio zou een filmmaker in dienst moeten nemen om ontwikkelingen en het dagelijks leven vast te leggen. Zo gaat het niet verloren.”