Telefoon en mailbox op tilt 2015

Tijdens het donateursweekeinde 2015 constateerde onze voorzitter Wim Lamers trots dat er behoefte is aan onze films. “Dat blijkt wel uit het feit dat er uit het hele land verzoeken komen om te komen draaien. Helaas kunnen we daar als vrijwilligersorganisatie niet aan beginnen. We draaien alléén in D’n Bogerd in Druten. Daar hebben we alle faciliteiten om de films perfect tot hun recht te laten komen: mèt een prachtig beeld en een perfect geluid, terwijl de bezoekers alles voortreffelijk kunnen zien.”

Op zondagavond laat stond bij de stichting de telefoon roodgloeiend; onze mailbox barstte zowat uit zijn voegen. Dat kwam vooral door reacties van mensen die van kijkers hadden gehoord dat de film over de fanfare van Horsen zo indrukwekkend was. En door opmerkingen van teleurgestelde mensen die niet meer hadden kunnen boeken omdat alle voorstellingen waren volgeboekt.

Intussen is duidelijk geworden dat de bezoekers van de donateursbijeenkomsten afkomstig waren uit het hele land. Uit de reacties die in het gastenboek werden gegeven blijkt dat er grote behoefte is aan gewone verhalen van gewone mensen.

Televisiemensen uit Hilversum waren er ook. “Helaas zien we zulke prachtige documentaires te weinig op de Nederlandse TV. Maas en Waal is bevoorrecht”, zo klonk het.

Het gastenboek wordt overstelpt met reacties: “Fijn om het dorp Horssen zo te leren kennen, ik kende er niks van.”

En: “Wat een cultuur, wat een bijzonder mooi dorp, jammer dat de film afgelopen was, het was echt genieten van dit prachtige tijdsbeeld dat is gemaakt met oog voor details.”

Nog een reactie: “Eindelijk een avond genieten: weg thuis van de kwelbuis met al die voorgekookte gasten. Jos en Geert, een geweldig tijdsbeeld van het dorp Horssen zoals wij het niet kenden.”

Een hele mooie: “Nostalgie… heimwee naar toen. Iets wat nooit meer terugkomt, Jos, je hebt ons op een fantastische manier laten genieten, al heeft het wel zestien jaar geduurd. Ook latere generaties kunnen straks zien hoe de Parel van Gelderland in beeld is gebracht.”

Deze opmerking willen we u evenmin onthouden: “Supermooi, wat een promotie voor het Land van Maas en Waal, nostalgie, emotie, heimwee, lachen: een uniek stuk geschiedenis dat goed bewaard moet worden.”

En nog een extra pluim voor Jos Kruisbergen: “Geweldige film, we genoten van de eerste tot de laatste seconde. Dankzij een man met gouden ogen, oren en handen. Jos en het hele team: bedankt. We kijken uit naar volgend jaar!”