Airborne Luchtlandingen op de Ginkelse Heide (2011)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Samen met zo’n duizend parachutisten was onze cineast Jos Kruisbergen afgedreven richting Ginkelse Heide. Daar heeft hij filmopnamen gemaakt van de Airborne Luchtlandingen.
“De Ginkelse Heide heeft niks met Maas en Waal te maken”, geeft de filmkunstenaar toe, “maar de Tweede Wereldoorlog heeft ook in mijn gebied zijn sporen nagelaten.” Kruisbergen maakte tal van documentaires en reportages over onder meer de oorlog en herdenkingen in de Maas en Waalse regio. Samen met zijn geluidsman Geert Megens is hij naar Ede getogen om daar beelden te schieten die hij wellicht kan verwerken in nog te maken producties.
Maar de cineast kon het niet laten om van de onlangs gemaakte opnamen al vast een korte samenvatting te maken.
Net zoals de 250.000 bezoekers van deze 67eherdenking van de operatie Market Garden was Kruisbergen diep onder de indruk van het spektakel op de Ginkelse Heide. Zo’n duizend parachutisten uit Nederland, Engeland, Amerika, Frankrijk, Duitsland, Italië en Canada sprongen uit historische Hercules-vliegtuigen en Dakota’s om daarna te worden gevangen door een stevige wind. “Met dit soort weer maken de para’s meer snelheid”, zei Gerrit van Oene van het korps Nationale Reserve voor Kruisbergens camera. “Daardoor wordt de kans op botbreuken en dergelijke wel iets groter.”
Op het filmpje is duidelijk te zien dat sommige para’s na hun landing vele meters door hun chute over de grond worden meegesleurd. Naar verluidt zijn er tien mensen licht gewond geraakt.