De Rivier ging in het voorjaar van 2011 in première tijdens onze donateursavonden.

De Rivier ging in het voorjaar van 2011 in première tijdens onze donateursavonden.

Wij van Tweestromenland in Beeld en Geluid hebben niet voor niets uw aandacht gevraagd voor de eerste voorstelling in het nieuwe seizoen van ZieneMaasenWaal. Op woensdagavond 19 september bevolkten zo’n 140 bezoekers de filmzaal van cultureel centrum D’n Bogerd aan de Van Heemstraweg in Druten.

De avond werd geheel gevuld met de prachtige documentaire De Rivier van onze cineast Jos Kruisberegen.

De Rivier ging in het voorjaar van 2011 in première tijdens onze donateursavonden. De twee uur lange documentaire oogstte destijds veel lof, niet alleen van de vele honderden bezoekers, maar ook de regionale en zelfs de landelijke pers besteedden aandacht aan wat ‘het levenswerk van Jos Kruisbergen’ werd genoemd.

Wij zijn sinds de première van alle kanten bestookt met de vraag om meer voorstellingen van De Rivier te gaan verzorgen. Daar zijn we destijds niet op ingegaan omdat wij vinden dat onze donateurs het alleenrecht hebben op de vertoning van Jos Kruisbergens nieuwste producties. En dat we na een première dan ook een tijdje moeten wachten. Pas na enige maanden tot een jaar wordt zo’n film opgenomen in de voorstellingen van ZieneMaasenWaal in D’n Bogerd.

Zover was het op 19 september.

De gratis toegangskaarten gingen als zoete broodjes over de toonbank. Er waren niet alleen toeschouwers uit het Land van Maas en Waal, maar ook uit de (Over-) Betuwe en Nijmegen en omgeving. Sommigen hadden de film al gezien tijdens de donateursavonden en wilden de documentaire nogmaals op zich laten inwerken; anderen zagen de film voor ’t eerst. Opnieuw was er veel lof.Sommigen vergeleken Jos Kruisbergen met een filmer als Bert Haanstra; “Soms is Jos zelfs béter”, zo klonk het. Kruisbergen blijft er stoïcijns onder: “Leuk, maar ook niet meer dan dat. Ik heb gewoon mijn eigen stijl.”

Maar hij zegt ook: “Het is gewoon een juweeltje van een film, dat kan ik niet ontkennen.” Landelijke omroepen kunnen volgens hem een dergelijke documentaire nooit maken. Er is gigantisch veel tijd in gaan zitten. En vergeet de betrokkenheid met de streek vooral niet. Wij van Tweestromenland in Beeld en Geluid zijn allemaal vrijwilligers; we zijn constant bezig met het vastleggen van alle mogelijke zaken die straks een wezenlijk deel uitmaken van de geschiedenis. Een dergelijke bevlogenheid en die band met het Rivierenland kun je van profs uit de Randstad niet verwachten. Bovendien zou het maken van een film als deze een vermogen kosten.”

 

Meer informatie en een trailer van de film kunt u elders op deze website vinden: in de rubriek Films, onder Documentaires.

 

Inmiddels staat vast dat de volgende editie van ZieneMaasenWaal zich afspeelt op woensdagavond 31 oktober, zoals gebruikelijk in de Rabo-zaal van cultureel centrum D’n Bogerd aan de Van Heemstraweg in Druten. Het programma van deze avond wordt te zijner tijd gemeld in de pers en op de websites van Tweestromenland in Beeld en Geluid en D’n Bogerd.Houdt u die laatste oktoberdag vast vrij!,

‘De rivier stroomt maar altijd. ’s Avonds stroomt i altijd naar de zon. Eeuwenlang heeft i dat gedaan. Ik heb vandaag voor de tweeduizend en veertiende maal van ’t Valkhof in de Waal gekeken… Nu ligt de brug er over. Nog maar kort. Nog maar wat jaren. En toch al heel lang.

Nescio (1907)