West Maas en Waal schreeuwt om cultuur (2011)

Een tijdje geleden schreeuwde heel Nederland om cultuur. Een schreeuw die tot in het Land van Maas en Waal te horen was. Doordringend en begeleid door muziek en toeters. Nee, grimmig was het protest tegen de overheidsbezuinigingen niet. Het had meer weg van een feestje, daar op het voorterrein van het Streekmuseum in Beneden-Leeuwen. Maar toch was iedereen bloedserieus.“Cultuur is een bindende factor in de samenleving”, zo verklaarde coördinator Yvonne Verschure van Kunstencentrum De Stroming voor de camera van onze filmkunstenaar Jos Kruisbergen. “Cultuur verbroedert.”
De West Maas en Waalse cultuurwethouder Bert van Swam was het daar volledig mee eens. “Die bezuinigingen hakken er soms flink in”, zei hij. “Cultuur is niet alleen de toneelvoorstelling, maar óók de ijsbaan. Cultuur is ook: genieten van festiviteiten.”
Volgens Yvonne Verschure worden kunst en cultuur onevenredig getroffen door de bezuinigingen. “Niet alleen degenen die kunst en cultuur maken zijn daarvan de dupe, maar óók het publiek.”
En toen kwam De Schreeuw, zoals die op dezelfde dag overal in het land te horen was. Hij golfde over het plein voor het museum.
Het West Maas en Waalse mannenkoor The Lads liet tussen de bedrijven door nog even weten dat zingen de heren in het bloed zit. De drumband drumde, onder leiding van kunstenares Henny Driessen werd intussen een schilderij geschilderd waarop cultuur centraal staat. Volgens wethouder Van Swam zal het zeker een plaatsje krijgen ergens in het gemeentehuis van West Maas en Waal.
Op het eind van het filmpje zoomt Jos Kruisbergen in op een klein plekje, centraal in het kunstwerk, waar een klein cameraatje blijkt te zijn geschilderd; een cameraatje met daarop de naam ‘Jos’.  Jawel, want het werk van Jos Kruisbergen voor de Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid is óók cultuur…