Avondvierdaagse Wamel een groot succes (2008)

Ze hebben doping gebruikt tijdens de Wamelse Avondvierdaagse van 2008, de hoogbejaarde bewoners van zorgcentrum St.-Henricus. En niet zo’n beetje ook.

Al tijdens het wandelfestijn werd dat duidelijk: begeleiders en deelnemers erkenden het eerlijk voor de camera van onze cineast Jos Kruisbergen. Ook de controleurs van De Tunnelduikers die de Avondvierdaagse jaarlijks organiseren, waren ervan overtuigd dat er overtredingen waren begaan. “We hebben er een paar betrapt en langs de kant gezet”, zo klonk het.

In het humoristische filmpje van Jos Kruisbergen verkeert Wamel nog volop in een EK-roes. Het hele dorp is in het oranje getooid en ook de deelnemers aan het wandelfeest doen eraan mee, zelfs een aantal meerijdende rolstoelers van St.-Henricus. De Tunnelduikers bestaan dertig jaar en ter gelegenheid van dat jubileum was aan de Henricus-ouderen gevraagd om ook mee te rijden. Die hadden daar wel oren naar: gezellig, feestelijk, sportief en nog gezond ook!

Dankzij de inzet van talrijke vrijwilligers konden de senioren in hun rolstoelen aansluiten bij het wandellegioen dat vier avonden lang door de Wamelse dreven trok; een enkeling kon op eigen kracht meedoen, dankzij het elektrische motortje in hun wagentje.

Kruisbergen laat organisatoren en deelnemers uitgebreid aan het woord. En legt daarbij vooral het accent op de Henricus-mensen. Die tonen zich zonder uitzondering laaiend enthousiast. En ja, ze hebben uiteindelijk allemaal hun Avondvierdaagse kunnen afmaken en bloemen en een medaille gekregen, ook degenen die op doping waren betrapt.

Waar die doping nu eigenlijk uit bestond? De verstrekkers en gebruikers hullen zich in stilzwijgen.

Maar Jos Kruisbergen heeft het ontdekt.

Scharreleieren.