Boerke van Winssen in première (2010)

Even een misverstand uit de weg ruimen: Jos Kruisbergen is Lou niet.Dat Jos en Lou Kruisbergen allebei films maken, klopt. Maar ze gaan elk hun eigen weg. Wamelnaar Jos maakt voor onze stichting documentaires, reportages en gefilmde portretten over het Land van Maas en Waal; zijn broer Lou Kruisbergen woont in Grave en maakt speelfilms. In 2010 is er weer een geesteskind van Lou in première gegaan: ’t Boerke van Winssen.

En dan kan de verwarring nog groter worden: want Jos Kruisbergen heeft een korte documentaire gemaakt over het filmwerk van zijn broer. Die documentaire kan op onze website worden bekeken. Niet de film over het paranormale Winssense Boerke dus, maar de reportage rond de première.

Snapt u het nog?

Jos Kruisbergen geeft eerlijk toe dat hij apentrots is op zijn broer. En dat blijkt ook duidelijk uit zijn reportage. Lou is vijf jaar met zijn speelfilm bezig geweest. Het was geen kwestie van aan de slag gaan naar aanleiding van een verhaal, want dat was er niet. De film berust dan ook deels op fantasie, maar dankzij gesprekken met talloze mensen die ‘t Boerke hebben gekend, is er toch een waarheidsgetrouw document tot stand gekomen.

Broer Jos Kruisbergen filmde tijdens de première in de Drutense Bogerd: compleet met rode loper, oude auto’s, champagne, toespraken. De filmzaal zat stampvol met de mensen die op de een of andere manier hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de speelfilm. Van acteurs tot leveranciers van de historische kledij en voertuigen uit de jaren veertig van de vorige eeuw, “Dankzij jullie heb ik deze film kunnen maken”, zegt een ontroerde Lou in de film van zijn broer Jos.

Jos Kruisbergen laat in zijn documentaire enkele scènes uit de film van Lou zien en praat tijdens de première met de gasten die, zonder uitzondering, laaiend enthousiast zijn. “Dit is Cultuur met een grote C”, zo zegt Drutens burgemeester Luciën van Riswijk.