Boxmeer omarmt renners uit de Tour de France (2019)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Boxmeer omarmt renners uit de Tour de France

Door Ruud Stoeten

Ogenschijnlijk kalm schuift hij met z’n racemonster over het asfalt en de straatkeien in het Boxmeerse dorpscentrum. Met rugnummer 4. Het knulletje is hooguit drie of vier jaar oud. Maar hij blijft op de been. Dankzij z’n zijwieltjes, dat wel. Wielrenner van de toekomst? Wie zal het zeggen?

Boxmeer lijkt daags na de Tour meer stad dan dorp. Van piepjong tot stokoud hebben ze zich achter de hekken samengepakt om er maar niks van te missen als de meute voorbijtrekt: amateurs, maar vooral ook de professionele wielrenners die nog maar een dag geleden aan de finish stonden van de Tour de France 2019.

Filmkunstenaar Jos Kruisbergen was erbij. Op aanraden van zijn grote schare Maas en Waalse fans was hij in hun kielzog meegetrokken de Maas over, om het spektakel Daags na de Tour op zijn eigen manier vast te leggen in beeld en geluid.

Kruisbergen heeft veel documentaires en reportages gemaakt voor de landelijke televisie. Al 25 jaar legt hij als vrijwilliger de geschiedenis van ‘zijn’ Maas en Waal vast voor de mensen van nu en toekomstige generaties. Maar een ‘uitstapje’ naar Boxmeer moest kunnen, vond hij. Kruisbergen werd er laaiend enthousiast van. “Het was één groot feest met veel sfeer. En puik georganiseerd, ook wat de veiligheid betreft. Daar kunnen ze elders nog van leren.”

Kruisbergen maakte mooie sfeerbeelden en haalde uiteraard ook een stel beroemdheden voor zijn camera: knapen en meiden die al lang geen zijwieltjes meer nodig hebben om overeind te blijven. En allemaal vinden ze het prachtig om mee te doen aan de ‘rondjes om de kerk’.

Van al die dorpscriteria na de Tour de France springt Boxmeer er toch wel uit, zegt Bauke Mollema. “Daags na de Tour is een hoogtepunt.” En Steven Kruijswijk die in Parijs als derde in het algemeen klassement eindigde: “Magnifiek, zeker nu wij als Nederlanders zoveel succes hebben gehad. Al die mensen, de sfeer, het is voor ons een mooie beloning, het geeft een kick.”

En dan is daar Annemiek van Vleuten, winnares van de Giro Rosso in Italië ”Boxmeer is toch wel het mooist om aan de start te staan”, zegt ze. Nee, geen enkele renner vindt het erg om handen te schudden en ongeduldig trappelende jongetjes te belonen met een handtekening. En een selfie? “Géén probleem, hoor…!” De renners zien het meer als een beloning voor die vele uren zwoegen in de voorbije Tour.

En uiteindelijk zijn er in Boxmeer ook nog wat extra toetjes: die van een handvol prachtige, kusgrage rondemissen. Ook dáár doe je het voor.

Jos Kruisbergens filmverhaal over de Ronde van Boxmeer is te zien op de website www.2bg.nl van Tweestromenland in Beeld en Geluid.