Hernense Stratenmarkt knus en gezellig (2019)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Hernense Stratenmarkt knus en gezellig

Door Ruud Stoeten

Niemand kan het ontkennen: elke keer weer is de Hernense Stratenmarkt een knusse en gezellige bedoening. Het is een kleurrijk feest met een programma vol van alles en nog wat. Jos Kruisbergen kon het niet laten; hij zocht de gezelligheid op met de camera in de aanslag. En trof daar in Hernen alleen maar blije gezichten op deze derde zondag in juni. Eén weekje later dan gebruikelijk, maar ja, op de tweede zondag was het deze keer toevallig Pinksteren.

Hoe dan ook: Hernen heeft zich van zijn beste kant laten zien. Hoewel het Wijchense kerkdorp slechts 900 inwoners heeft, kwamen er maar liefst 170 vrijwilligers opdraven om de zaken in goede banen te leiden.

Het werd een prachtfeest met mooi weer en een hele vracht vertier. Daarvoor zorgden niet alleen de 325 kraampjes met allerhande koopwaar, maar ook de kinderboerderij, diverse muziekgezelschappen, een draaimolen, een gezellig terras waar kon worden aangelegd voor een kopje thee of een pilsje, en eettentjes met zoetigheden en een hartige hap.

Kortom: een rumoer van jewelste. In het begin van zijn filmdocument laat Kruisbergen de tegenhanger zien: een schijnbaar slapend, verstild dorpje met in het centrum de kerk, die zwijgend zijn toren presenteert; een bijna wenkende wijsvinger die de regio lijkt te lokken. Niet dat zoiets nodig is: het volk komt toch wel. Want de Stratenmarkt is wereldberoemd in Maas en Waal.

Organisatoren als Harrie van Kerkhof en Joke van Dreumel vertellen van alles over deze 127e markt, terwijl er Middeleeuws verkleed volk voorbij schrijdt  en een eindje verderop grote en kleine Hernense mensen van hun rommeltjes af proberen te komen. “En ja, wat we overhouden, gaat naar de kringloop”, onthult één van hen. Het comité dat de stratenmarkt organiseert, is tevreden. Wederom is een mooi bedrag bijeengegaard voor het verenigingsleven en dorpshuis De Mijlpaal.

Een leuk thema hebben ze trouwens bedacht voor deze 127e Stratenmarkt. Het gaat over iets dat Hernen altijd heeft moeten ontberen: de trein. Bellen rinkelen als de spoorbomen dalen en rijzen De Dorpsstraat heet een dagje Spoorstraat, er is een tijdelijk station gebouwd.

En jawel: er rijdt zelfs een treintje.

Aan een touwtje, dat wel.