Een troubadour, de liefde en vergeten kastelen (2019)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door Bas van der Hoeven

Een troubadour, de liefde en vergeten kastelen

Op pad in het Land van Maas en Waal kan op elke straathoek zomaar een verrassing opduiken. Daarom gaat Jos Kruisbergen zelden zonder camera op stap. Hij heeft voor Tweestromenland al veel bijzondere situaties vastgelegd voor het nageslacht. Ook personen, bijvoorbeeld Bard van Gerwen. Een troubadour met gitaar en luit die kinderen vermaakt en volwassenen verleidt met zijn mooie stem en snarenspel. Bard is verhalenverteller. Op tweede pinksterdag in Leur vertelt hij over vergeten kastelen. Voor een kind zingt hij over Roodkapje, over de wolf die door het bos sluipt. Voor een vrouw zingt hij een lied van Jacques Brel: over liefde die in het mensenhart sluipt.

Een brede glimlach is in beide gevallen zijn beloning.

Toehoorder Wim Strik kan het wel waarderen. Hij heeft inmiddels een Nimweegs accent verworven, maar zijn wortels liggen in Alphen. “Mijn voorvaderen komen uit deze streek. Daarom kom ik graag hier. Het is hier zo mooi, Je móet wel houden van het Land van Maas en Waal.”

Over Bard van Gerwen: “Prachtig. Hij heeft een fraaie bariton. Hij zou zo in het Nimweegs Bachkoor kunnen zingen.”