Brand Vrije Markt Wamel (1995)

’t Is al weer een tijdje geleden. Zeventien jaar om precies te zijn. Een felle, uitslaande brand legde in de vroege ochtend van 2 september 1995 de Vrije Markt in Wamel compleet in de as. Onze cineast Jos Kruisbergen was erbij en maakte er een indrukwekkende reportage over. Om de herinneringen aan dit stukje Maas en Waalse geschiedenis weer even wakker te maken, kunt u hieronder een korte samenvatting van Kruisbergens filmverhaal over de brand bekijken.

Het is een trieste samenvatting. Het voormalige fabriekscomplex waarin de Vrije Markt was gehuisvest, ging in vlammen op: een vuurzee ter grootte van 1500 vierkante meter. Er was niks meer aan te redden, ondanks de felle strijd die werd geleverd door brandweerlieden uit Leeuwen, Maasbommel, Dreumel, Wijchen, Druten en Nijmegen.
Ria en Joop Schuttershoef, de voormalige eigenaars, staan aangeslagen voor de camera. “Dit is een ramp”, zo verzuchten ze. Ook de standhouders zijn er kapot van. En de klanten: De Vrije Markt is immers niet alleen een handelsplaats, maar vooral ook een plek waar sociale contacten worden gemaakt?
Het is maar een korte filmclip, maar een schokkend verhaal. Gelukkig is de Vrije Markt na het inferno weer helemaal overeind gekrabbeld en nu bloeit de zaak als nooit tevoren.
Hert clipje kunt u al vast op deze website bekijken. Te zijner tijd zal het complete filmverhaal worden vertoond tijdens een voor iedereen gratis toegankelijke voorstelling. Houd daartoe deze site in de gaten!