Een dorp waar muziek in zit (1995)

Het Maas en Waalse Afferden is een muzikaal dorp, dat was ’t al aan het begin van de vorige eeuw. In 1908 werd de plaatselijke fanfare Eendracht opgericht, maar dat ging niet helemaal zonder slag of stoot, vertelt Gradus Kuipers voor de camera van Jos Kruisbergen. De oprichters waren zowat allemaal lid van het Afferdense kerkkoor. “Maar een koorlid mocht van de geestelijk adviseur niet óók bij de fanfare”, aldus Gradus. Het gevolg? Een groep jongeren stapte uit het koor en zette Eendracht in de steigers.

Dit filmpje is een trailer van een veel uitgebreidere documentaire ‘Een dorp waar muziek in zit’, die Jos Kruisbergen in 1995 maakte. In de korte samenvatting ziet de kijker dorpsdichteres Mien Kuipers voorbij komen, en ook voorzitter Tonnie Reijers, die in het archief heeft gevonden dat de leden in de eerste bestaansjaren een dubbeltje contributie per maand betaalden…
En uiteraard wordt de schijnwerper op de muzikanten zelf gezet: strak in ’t pak, zowel in de zaal als tijdens straatoptredens in hun eigen Drutense kerkdorpje.