Carnaval in Wamel één groot feest (2005)

Carnaval. Overal is het losgebarsten. Neem nou Wamel, dat tijdens deze dolle dagen ’t Veergat heet. Onder leiding van prins Piet Prei zet het dorp anno 2013 de bloemetjes buiten in de Prinsenhal, zoals café Rutten tijdens de dolle dagen heet.
In 2005 legde Jos Kruisbergen vast hoe ze in zijn dorp op een positieve manier tekeer kunnen gaan. Toen was de leiding in handen van de piepjonge prins Bart d’n Urste.
Bart zou haast vergeten dat hij van achteren Van Hulst heet. En van zijn stem is ook al niet veel meer over. Maar prins carnaval zijn, dat vindt hij prachtig. “Die menigte, al die drukte, alles wat er op je af komt: het is prachtig!”, zegt hij. “En dan daar op het podium staan, alles en iedereen bekijken. Geweldig!”
Niemand had verwacht dat juist hij prins zou worden, dus dat was voor de zaal een grote verrassing. Maar ’t Veergat jubelt. Want is Bart niet de zoon van Henk van Hulst, een carnavalsman in hart en nieren die zelf ook ooit prins is geweest (1991-1992)? Veelvoudig wordt er dan ook op de nieuwe heerser gedronken, met glazen vol blond schuimend bier en andere alcoholische versnaperingen. En uiteraard wordt er gehost alsof er levens van af hangen.
Ja, ze kunnen er wat van bij carnavalsvereniging De Oude Gierpont in Wamel. “Wamel?”, zegt de prins, “Wamel, da’s één groot feest!”
Vader Henk vindt ’t prachtig dat zijn zoon nu aan de beurt is. “Want dit is ’t mooiste dat je ooit mee kunt maken”, weet hij uit eigen ervaring. Henk helpt zijn troonopvolger dan ook maar wat graag met peptalk, goede adviezen en alles wat er nog meer bij komt kijken.
Barts vriendin Loes geniet mee op de achtergrond. “Hij was al leuk”, zegt ze met welhaast gebroken stem, “maar nu hij prins is, is hij nòg leuker…”
Loes mag wel oppassen. “Bart?”, zo klinkt het vanuit de zaal uit een aantrekkelijk mondje, “Bart? Een lekker ding!”