Julian Sas speelt Hoefijzer plat (2004)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door Bas van der Hoeven

Julian Sas speelt Hoefijzer plat (2004)

Tonnie Piels stopte in 2004 met het uitbaten van zaal Het Hoefijzer in de Burgemeester Woutersstraat in Beneden-Leeuwen. Geen opvolger, verklaarde hij deze stap tegenover filmer Jos Kruisbergen. Piels wilde afscheid nemen met een laatste klapper, een avond die niet gauw vergeten zou worden, met een artiest die iedereen kent, die zalen plat speelt.

Zo iemand vond hij dicht bij huis: Julian Sas, snarenbezweerder en blueszanger pus sang. Sas, opgegroeid op drie huizen afstand van de ingang van Het Hoefijzer, en nog steeds inwoner van zijn geboortedorp, hoefde niet lang na te denken. Dus speelde hij met zijn band de sterren van de hemel op een avond vol nostalgie.

Vooral ouderen denken met weemoed terug aan de jaren zestig toen Het Hoefijzer nog Zaal Kruisbergen was. Daar ging je dansen, met stropdas en wild kloppend hart. Het eerste omdat het moest, het tweede omdat de vrouw op wier tenen je stond zomaar de liefste van je leven kon worden.

Jan Kruisbergen deed de zaak over aan zijn dochter Mia en schoonzoon Wiel Vincken. Het Hoefijzer bleef dé dans- en uitgaansgelegenheid van Beneden-Leeuwen. Landelijk bekende artiesten traden er op voor een volle zaal. De stropdas verdween, de faam bleef. Ook nadat Horssenaar Tonnie Piels uitbater werd.

Jos Kruisbergen en Geert Megens hebben in beeld en geluid vastgelegd hoe Lauwe en verre omstreken in 2004 afscheid namen van Het Hoefijzer.

Julian Sas speelde een geweldige thuiswedstrijd, de zaal ging plat. Tenminste figuurlijk, letterlijk zou het nog tien jaar duren voor de sloophamer het verkrottende pand met de grond gelijk maakte.

Julian Sas speelt Hoefijzer plat

Nu te zien op 2bg