Lauwe on Ice (2004)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Lauwe on Ice 2004

Jammer dat ’t maar één keer in de drie jaar is. Sommigen uit Beneden-Leeuwen en omgeving kunnen er bijna niet op wachten. Goed dan ook dat Tweestromenland in Beeld en Geluid er is. Filmkunstenaar Jos Kruisbergen ving de sfeer van dat winterse gebeuren al in 2004 op: het geboortejaar van Lauwe on Ice. Dankzij de beelden op deze website kunt u dus elke dag genieten van dit stukje levende geschiedenis van Maas en Waal.

Zo is de jaren geleden door een foutje van een aannemer gesneuvelde Boom van Mina Kup nog in volle glorie te zien. Ooit was er onder die monumentale boom een rolschaatsbaan; later vervulde hij een prominente rol op het Dorpsplein waar Lauwe on Ice traditioneel wordt gehouden.

De film laat overduidelijk zien hoe trots Beneden-Leeuwen op z’n ijsfeest is. Er wordt niet alleen geschaatst, maar vooral ook geflaneerd. Beginners krabbelen wat rond, gevorderden zwieren arm in arm kunstige rondjes en samen met nog wat andere bobo’s stuntelt burgemeester Thomas Steenkamp op een prikslee over het ijs.

De opening van die eerste aflevering van Lauwe on Ice viel samen met de intocht van Sint-Nicolaas. Uiteraard begeeft ook deze hoogbejaarde heilige zich samen met zijn (zwarte) Pietenleger op het Lauwse ijs. Evenals de mannen en vrouwen van de organiserende ondernemersvereniging Verrassend Leeuwen die op dat moment haar 25-jarig bestaan viert. En natuurlijk de trotse pauwen van ijsclub De Wielewaal die met een groot aantal vrijwilligers de ijsvloer hebben gelegd.

Als het donker wordt is het tijd voor show onder de rijkelijk met lampjes versierde boom van Mina Kup. De ‘oudjes’ verliezen hun hart tijdens het nostalgische maar vooral ook romantische prijsrijden op de schaats. Een vuurspuwer vertoont zijn kunsten en er wordt gedanst. Koek en zopie: uiteraard zijn die versnaperingen er. Maar ook een enorme taart, waarvan gul wordt rondgedeeld. Jawel, uiteraard een ijstaart…