Beetje kleumen in Wamelse kinderoptocht (2019)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door Ruud Stoeten

Na al die mooie dagen met temperaturen die alle records aan diggelen sloegen, was het even wennen. Carnaval 2019 werd lichtelijk kleumend ingezet. Althans in Wamel. Zoals gebruikelijk op de vrijdag voor carnaval trokken hier de scholen in een lange optocht rond om vijf dagen zotternij in te luiden.

Ze hadden best plezier, de jonge carnavalisten van De Terebint en De Laak en de pupillen van De Strang die de Wamelse kinderboerderij bestieren. President Anthony van Wijk van carnavalsvereniging De Oude Gierpont presenteerde het openingsfeestje met verve. Hij vertelde voor de camera van Jos Kruisbergen dat in 1954 het dorp voor het eerst zoiets als carnaval vierde. In ‘het wild’, want een echte vereniging was er toen nog niet.  Die kwam er pas tegen het einde van dat jaar en zo kon het gebeuren dat Wamel in 1955 voor het eerst in verenigingsverband aan het hossen sloeg.

Kortom: De Oude Gierpont bestaat nu 65 jaar, zo verkondigde president Van Wijk trots. Cineast Jos Kruisbergen lardeerde zijn filmverhaal met archiefbeelden uit een grijs verleden: leuke fragmenten uit 1984 en 1999.

Het is al gezegd: een beetje kleumend trok de kinderreut voorbij. De jeugd had zich op school flink uitgesloofd en carnavalskledij in elkaar gefrunnikt van vuilniszakken, papier en wat dies meer zij. Soldaten kwamen voorbij, polities, spoken, monsters. En natuurlijk de nodige eenhoorns: de befaamde unicorns.

Gebroederlijk en gezusterlijk trok het grote gezelschap naar De Rut voor het eerste carnavalsfeestje van dit jaar.