Oeteldonk: de verrassing zit ’m in de ontmoeting (2019)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Oeteldonk: de verrassing zit ’m in de ontmoeting

Door Ruud Stoeten

Toen Jos Kruisbergen een dezer dagen in Den Bosch kwam, was hij niet meer te houden. De cineast uit het Land van Maas en Waal is helemaal verknocht aan carnaval, maar hij moet eerlijk toegeven: voor de pure onderdompeling in de feestvreugde, moet je minstens afzakken tot Oeteldonk.

Sinds enkele jaren is hij daar tijdens carnaval een vaste gast, op uitnodiging van zijn makker Jan van Deinsen, oud profspeler bij Feijenoord. “Ik zeg dan tegen Jan en zijn aanhang: gaan jullie maar drinken, ik ga filmen”, zegt de filmkunstenaar grijnzend.

Daar in de Oeteldonkse straten, heeft hij een prachtreportage gemaakt van de tsunami die de stad traditiegetrouw in het prille voorjaar overspoelt. Hij filmde het feest en borduurde er een prachtig menselijk verhaal omheen: het verhaal van Lambert Posthumus en zijn Irma, die elkaar 28 jaar geleden ontmoetten tijdens het Oeteldonkse carnaval.

Lambert kwam uit Breda maar had geen zin om daar feest te vieren. In Den Bosch liep hij de (nog steeds) mooie Irma tegen het lijf. Dollend trokken ze samen door de leutende stad, om elkaar daarna uit het oog te verliezen, een mooie herinnering rijker. Maar toen kwam het gemis. Een jaar later was dat zo groot geworden, dat Lambert een oproep plaatste in een landelijke krant. Er reageerden nogal wat Irma’s op. Ook zíjn Irma. Althans: “Ik bleek de juiste te hebben uitgekozen”, vertelt hij voor Jos Kruisbergens camera. Nu klikte het definitief. Lambert en Irma hebben elkaar niet meer losgelaten. En elk jaar komen ze naar Oeteldonk om carnaval te vieren en mooie herinneringen op te halen.

Jos Kruisbergen heeft jarenlang reportages en documentaires voor de landelijke televisie gemaakt. Anno 2019 filmt hij nu al 25 jaar op puur vrijwillige basis voor de Maas en Waalse Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid.

In de korte documentaire Oeteldonk: de verrassing zit ‘m in de ontmoeting is Oeteldonk op zijn best te zien: straten waar je over hoofden kunt lopen, waar een zogende moeder het rumoer trotseert, waar paters gebroederlijk voorbij trekken: hand in hand. Groepen maken plezier en muziek. Pauzerende lolbroeken doen zich tegoed aan bier en frituur. Besnorde en goedgemutste Einzelgängers raken verzeild in rondedansjes. Met behulp van een oude koptelefoon worden de oortjes van een piepklein Oeteldonkertje beschermd tegen al te veel lawaai. Uit de kroegen weerklinkt het veelgezongen lied ‘Ooit’ van Ad en Carolien Simons. Er lijkt maar één gemeenschappelijkheid te zijn: héle lange gebreide dassen en sjaals ter bescherming van even zovele jubelende kelen.

De filmreportage is te zien op de website van Tweestromenland in Beeld en geluid: www.2bg.nl