Carnaval met prins Boet is altijd goed (2016)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Carnaval met prins Boet is altijd goed. ’t Is maar dat je het weet. Hij voert in de dolle dagen van 2016 het bevel over een lange rij schoolkinderen uit Zottendael. Zottendael, zo heet het dorp Ewijk in de vroege februaridagen.

De jeugd van Zottendael mazzelt, zoals elk jaar. Al een dag vóórdat de volwassen carnavalisten de voordeur achter zich dichtslaan om zich in het feestgedruis te storten, begint het jonge volkje aan zijn eigen dolle dagen. Jos Kruisbergen was erbij, dit jaar. Mèt zijn camera uiteraard.

Zijn beelden laten het overduidelijk zien: een wat onwennige kinderschare laat zich met een nog wat ernstig gezicht langzaam zakken in het feestgedruis, maar dan gaat ze ineens compleet lós. Maar pas nadat de jeugd een belangwekkende openingsceremonie heeft ondergaan: vlag hijsen, luisteren naar de bondige toespraak van de nieuwe jeugdprins Boet d’n Urste en een jubelverhaal van ‘grote’ prins Marcel van De Dijkvelders, zingen van het Ewijkse volkslied en dan: meedoen aan de opzienbarende Zottendaelse jeugdcarnavalsoptocht. Lopend, fietsend. Voor, op of achter de kar. Zo trekt het jonge volkje rond. Want allemaal willen ze gezien worden: Pippi Langkous, de zwaardvechter, het stelletje sterren, de soldaten, de muis en het volkje van Circus Frenz.

En dan is het groot feest in de volgeladen gymzaal van basisschool De Reuzenpas. Er wordt gedronken (ranja), gezongen en gehost. De boel barst bijkans uit zijn voegen.

En dan moet het ‘grote’ carnaval nog beginnen…