De mooiste carnavalsoptocht van Nederland (2016)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

‘De mooiste optocht van Nederland’

Ze zijn gek op het circus, daar in Ewijk, of eigenlijk: in Zottendael, want zo heet het dorp tijdens de carnavalsdagen. Kijk maar eens naar de uitgebreide filmreportage van Jos Kruisbergen op deze website: een prachtig document dat het Ewijkse carnaval een stukje eeuwigheidswaarde meegeeft. Op allerlei manieren kwam het circus voor het voetlicht in de grote optocht. “De mooiste carnavalsoptocht van Nederland”, zo wordt er gebluft.

Beetje overdreven misschien, maar leuk was die optocht wel. Met veel circuselementen dus. Mèt en zonder wilde dieren, een heus AZCircus en circusvolk als De Pipo’s en Bassie en Adriaan. En ook het vinden van een bouwplek in Ewijk: ‘ut is een heel circus’, zo luidde het motto van de hoofdprijswinnende optochtwagen. En Pippi met haar paard, maar die horen niet bij het circus, net zo min als een enorm draaiorgel op wielen en een walmende legertank die meetoerden door de Zottendaelse straten.

De optocht en talrijke andere evenementen hadden een extra feestelijk tintje meegekregen vanwege het 55-jarig jubileum van CV De Dijkvelders. De club werd in januari 1961 opgericht door een handjevol mensen vanuit de plaatselijke voetbalvereniging. Die waren tevoren naar Den Bosch gegaan “om te kijken hoe je carnaval moet vieren”, zegt Prins Marcel d’n Urste voor Jos Kruisbergens camera. Hij herinnert zich het carnaval in Ewijk van héél  vroeger: “De prins werd op een platte kar gezet en er stonden niet meer dan 25 mensen langs de route…”

Ja, zo begon het: “Een moeizame start”, aldus de prins. Ook zijn hoogbejaarde moeder Nellie Janssen herinnert zich die beginjaren: “Moeilijk”, klinkt het. “We wisten niet wat carnaval was en moesten er gewoon aan wennen.” En ook nu is het voor de 83-jarige prinsenmoeder af en toe nog een beetje onwennig. Maar ja, nu is het haar zoon die in het centrum van de belangstelling staat. “Ik wist niet eens dat hij prins zou worden. En tijdens de pronkzitting had ik gewoon hartkloppingen.”

Kruisbergen is er op die zevende februari anno 2016 al vroeg bij: ruimschoots op tijd om het klokgelui te registreren waarmee de grootse carnavalsmis wordt aangekondigd. Uiteraard wordt die viering geleid door pastoor Bertus Visschedijk, die carnaval met de paplepel ingegoten heeft gekregen. Hij komt dan wel vanuit het verre oosten, maar in Oldenzaal waar hij opgroeide wordt toch het grootste carnavalsfeest in het gebied ten noorden van de grote rivieren gevierd. En dat wil hij maar gezegd hebben, de pastoor.

Die priesterlijke lol in carnaval blijkt ook duidelijk tijdens de viering onder zijn leiding in de dorpskerk. Nadat de parochie het Ewijks volkslief heeft gejubeld, volgen er humoristische woorden met een tikkeltje ernst en een regen van wijwater over de keurig uitgestalde steken van de prins en zijn gevolg. Koperblazers met een heerlijke carnavalsdeun brachten de carnavalsvierders aan het meedeinen.

Op het kerkplein barst na afloop de polonaise los ter opening van het carnavalsfeest. Hossend maakt de burgerij zich klaar voor een optocht die letterlijk straalt in het bijna-voorjaarszonnetje.