Ewijkse Stamgastuh bereiden optocht voor (2007)

Carnaval. Overal trekken er in het carnavalsweekeinde optochten door de dorpen; op maandag volgt dan de grote Maas en Waalreut. Cinest Jos Kruisbergen en zijn geluidsman Geert Megens trokken in 2007 naar Ewijk om wat voorbereidingen te filmen. In het diepste geheim (“denk om de concurrentie, die mag niet meekijken”), waren ze te gast bij de jongerengroep De Stamgastûh: een vriendenstel dat de Ewijkse optocht en daarna ook de streekreut zou gaan opluisteren met een pronkstuk.
We zien de carnavallisten volop bezig met het maken van een grote pop die hun wagen zal sieren. En met het in elkaar zetten van de pakken die ze zelf gaan dragen.
Er gaat heel wat werk aan de optocht vooraf: er moet ijzer worden gebogen en gelast; daarna wordt er kippengaas omheen gespannen tot de gewenste vorm is bereikt. Die wordt dan bedekt met een dikke laag papier-maché die de vrienden hebben gemaakt van oude kranten. En voor de afwerking  gebruiken De Stamgastûh het liefst papier van oude telefoonboeken.
Voordat de wagen de route op kan, moeten er nog allerlei andere zaken worden ondernomen. Het schilderwerk bijvoorbeeld is geen sinecure, zo blijkt uit het filmpje.
De Ewijkse vriendengroep geniet van al die voorbereidingen. Die dienen maar één doel: een antwoord op de vraag ‘hoe reageert het publiek erop?”