Druten-Zuid (2011)

Naar de mensen toe. Op zoek naar mooie verhalen voor de krant. Lezers kennis laten maken met de gezichten van degenen die al die mooie verhalen maken. Maar ze ook de kans geven om ongezouten kritiek te leveren op de brengers van het nieuws. De mensen achter de Maas en Waaleditie van De Gelderlander hebben zich de afgelopen week genesteld in een leegstaande woning in Druten-Zuid. Onder het motto: De Gelderlander komt naar je toe.

Een maand lang bivakkeert de redactie op Bieskamp 148 met als belangrijkste doel: Druten-Zuid in beeld brengen, samen met de mensen die er wonen.
Cineast Jos Kruisbergen en zijn geluidsman Geert Megens gingen er op de koffie. Toevallig hadden ze camera en geluid bij zich en dat materiaal werd meteen in stelling gebracht.
Druten-Zuid heeft veel gezichten, zo blijkt al gauw uit hun reportage. Er wonen heel veel verschillende mensen van wie het gros best tevreden is over zijn woonomgeving. Het is een wat oudere wijk met veel volwassen en vogelrijk groen, over het algemeen overheerst er de rust.
Ach, kritiek is er natuurlijk altijd. Sommige voortuintjes zien er niet uit omdat nu eenmaal niet alle buurtbewoners groene vingers hebben. Op de Koekoek wordt vaak te snel gereden en daar zouden dan ook verkeersdrempels moeten komen. En hier en daar mogen best nog wat bomen worden geplant. Móóie bomen als ’t even kan.
Het tijdelijke Gelderlanderpand aan de Bieskamp staat in de verkoop en is welwillend ter beschikking van de krantenmensen gesteld door woningstichting Dr. Alphons Ariëns. Woordvoerder Theo van Heukelom vindt het prachtig. ‘Ik hoop dat er veel mensen komen met mooie verhalen. En dat dit een aanzet wordt om een discussie van de grond te krijgen over de leefbaarheid van de wijk.”
Bij Kringloop De Oude School zien ze het ook al helemaal zitten. Om het in het huis wat gezelliger te maken heeft de redactie daar een koelkast en wat andere spullen geleend. Co van Lith van De Oude School laat voor Kruisbergens camera weten het ‘uitstapje’ van de Gelderlanderredactie ‘een goed initiatief’ te vinden. Hetzelfde geluid komt uit de monden van bezoekers als Diny Uitdehaag en Roos van Tiem. “Je loopt op deze manier toch veel gemakkelijker bij de krant naar binnen om je verhaal te vertellen.”
Verslaggeefster Bianca Govers en haar collega’s werken normaliter vanuit Nijmegen. Mensen uit Maas en Waal die hun ei kwijt willen, maken die reis niet zo snel. “We krijgen hier veel meer mensen over de vloer dan op de redactie in Nijmegen”, aldus de journaliste.
Zij en haar collega’s kondigden het initiatief op de volgende manier aan in hun eigen krant:
“Wat biedt de wijk Dru­ten- Zuid zijn bewoners? Kleurloze nieuwbouw of een wijk om trots op te zijn? Een slome slaapstad of een prachtig stuk Druten met ver­rassende doorkijkjes en plekken waar je verknocht aan bent ge­raakt? Troosteloosheid of levens­vreugde?
De Gelderlander bivakkeert een maandlang in het huis aan de Bies­kamp 148 en wil Druten-Zuid in beeld brengen.
De Gelderlander nodigt bewoners van Zuid uit hun fotografische beeld van de wijk te geven. Alle onderwerpen zijn mogelijk. Ju­weeltjes van verborgen tuinen, er­gerniswekkend onkruid tussen de tegels, de ondergaande zon over de vijver aan de Kerkepas, het woud aan tuinschuttingen.
Maar ook plaatjes uit de oude doos zijn welkom. Van de tijd dat het hier nog boerenland was. Of uit de periode dat de huizenbouw hier aarzelend op gang kwam. De foto’s worden alle gepubliceerd op het Maas en Waalse deel van de website van de krant. De beste fo­to’s drukken we af in de papieren editie Maas en Waal van De Gel­derlander.”

Tot zover de aankondiging in de ‘papieren’ Gelderlander.
Of de krantenmensen in een later stadium ook op andere plekken in het Maas en Waalse zullen neerstrijken? Als het aan Bianca Govers ligt gebeurt dat zeker. “Misschien trekken we ook nog naar Maasbommel, naar de camping in Appeltern, naar Afferden of naar Deest.”