Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.
Het Geheim van Niftrik (2005)
Door Ruud Stoeten
Cineast Jos Kruisbergen en zijn geluidsman Geert Megens hebben een heel jaar lang in het allerkleinste Maas en Waalse dorpje Niftrik gefilmd en zo’n beetje alle aspecten van de dagelijkse gang van zaken vastgelegd: het boerenleven, de seizoenen, festiviteiten en andere gebeurtenissen: zowel belangrijke momenten als dingen die op het eerste gezicht de gewoonste zaak van de wereld lijken.
Een begrafenis bijvoorbeeld. Vaak een bron van verdriet, maar wel een bijna alledaagse gebeurtenis. Niet echter binnen de hechte gemeenschap van Niftrik. Zowat het hele dorp is lid van het plaatselijke schuttersgilde en dat rukt voor elke uitvaart in vol ornaat uit.
En voor een volledig carnavalsprogramma is Niftrik met z’n hooguit 400 inwoners te klein. Maar met een halve raad van elf blijken ze daar toch een heel leuk feestje te kunnen bouwen, zelfs met een heuse boerenbruiloft. Maar het organiseren van bijvoorbeeld en carnavalsoptocht is met zo weinig inwoners niet te doen. Daarom trekken ze vanuit Niftrik met z’n allen gewoon naar Wijchen om daar kopje onder te gaan in de reut.
Ook de school en de kerk spelen een belangrijke rol in het dorp. Zo worden de aardbeien van boer en boerin Martin en Willemien Lamers tijdelijk opgeslagen in het koele kerkgebouw. En als er behoefte blijkt te zijn aan een Mariakapel, dan blijken er genoeg vrijwilligers te zijn om er eentje te bouwen.
Ontroerend is de scène met de kleine Tom de Wildt die een druk gesprek voert met een stel koeien en vertelt dat hij later boer wil worden.
‘Het geheim van Niftrik’ is gemaakt in 2003 en trok veel volle zalen. Toen de film uitkwam in 2005 werd hij door zowel de regionale als de landelijke pers de hemel in geprezen. Een grote landelijke krant wijdde er zelfs een hele pagina aan en noemde Kruisbergens film ‘een prachtdocument’.
Nog wat citaten uit de recensies: “Zeer boeiend, ook voor buitenstaanders’; ‘Méér dan een aaneenschakeling van mooie beelden die je stuk voor stuk als poster aan de muur zou willen hebben’.
Een documentaire als deze zou door bijvoorbeeld een omroep niet kunnen worden gemaakt, zegt Jos Kruisbergen. “Veel te duur. Duizenden uren werk zitten erin.” Vrijwilligerswerk, benadrukt hij. “Niemand van onze stichting krijgt voor zijn inzet betaald. Uiteraard hebben we vaste kosten, maar gelukkig krijgen we bijdragen van gemeenten, sponsoren en donateurs.”
Bekijk op deze website een trailer van deze film.