Geconfisceerde wijn ligt stoottroeper zwaar op de maag (2005)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

door Bas van der Hoeven 

Geconfisceerde wijn ligt stoottroeper zwaar op de maag 

Soms komt een vergeten zaak na lange tijd aan het licht en wordt zelfs opgelost. Ze ging het ook met een verjaarde wijnroof in de kelder van een Wamelse villa. 

Oud-stoottroeper Henk Kroeze zat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ingekwartierd in huize Carpe Diem aan de Dorpsstraat. Met enkele strijdmakkers ontdekte Kroeze een gesloten deur. Dat wekte de nieuwsgierigheid van de mannen. Een dichte deur is natuurlijk geen probleem voor stoottroepers, dus even later stonden ze in een kelder. In de hoek stond een voorraadje wijnflessen verleidelijk te glimmen.  

Schraalhans was keukenmeester in die dagen, luxe artikelen waren al helemaal niet te krijgen dus openden de mannen een fles en proosten alvast op de naderende nederlaag van Duitsland. Het bleek een uitstekende wijn. Na enkel uren waren alle flessen leeg. 

 Henk Kroeze leefde na de bevrijding zestig jaar met het gevoel iemand iets te kort te hebben gedaan. De wijn lag hem zwaar op de maag. In 2005 zocht hij contact met de bewoners van Carpe Diem, maar die wisten van niks. 

“We wonen hier pas een paar jaar”, verklaarden Linda aan den Toorn en Frans Peperkamp. Maar ze openden graag hun kelder zodat Kroeze daar weer twee dozen wijn kon neerzetten. De gedupeerde familie Kersten kwam de drank ophalen en verleende de dorstige stoottroeper vergiffenis. Zaak gesloten, iedereen blij.  

Natuurlijk was Jos Kruisbergen die dag aanwezig om de goede afloop vast te leggen.

Nu te zien op 2bg:  

Geconfisceerde wijn lag soottroeper zwaar op de maag