VOLGEBOEKT! Trailers ZieneMaasenWaal 21 Oktober 2015

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

ZieneMaasenWaal met Toon Maas en boerenbroers De Groen

Het nieuwe seizoen van ZieneMaasenWaal gaat weer beginnen. De eerste gratis toegankelijke filmvoorstelling wordt gehouden op woensdag 21 oktober in cultureel centrum D’n Bogerd in Druten. Deze voorstelling is inmiddels volgeboekt!

Op deze eerste filmavond worden tussen 20.00 en ongeveer 22.00 uur twee documentaires van de Maas en Waalse streekcineast Jos Kruisbergen vertoond.

Hoofdmoot is de film Afscheid van een burgemeester die bleef. Die gaat over oud-burgervader Toon Maas, die vanaf 2003 acht jaar lang aan het hoofd stond van de gemeente West Maas en Waal. Niet zozeer de persoon Toon Maas staat centraal, maar wel het verhaal over de vele dingen die hij meemaakte. Talrijke West Maas en Walers met hun vaak bijzondere zienswijzen komen, vaak indrukwekkend gefilmd, in beeld. Toon Maas is alleen het handvat, de rode draad door de film heenloopt. Zo is een uniek stuk geschiedschrijving tot stand gekomen.

De tweede film die op 21 oktober wordt vertoond is – op veler verzoek – het bijzondere verhaal van de boerenbroers Gert en Thé de Groen uit Bergharen, die hun eigen vaak briljante zienswijze hebben op het gebied van boerenleven en milieu. Zoals het mestoverschot. Of het spuiten van de oogst in de moestuin (“Als je dat niet doet, kan het nooit iets worden”, zeggen ze. En: “Het milieu? Da’s allemaal quatsch!”) Ze zijn intussen allebei overleden, de broers De Groen. Tot het laatst bleven ze in hun boerderij trouw aan ‘die goeie ouwe tijd’. Zo hing er nog steeds een werkende olielamp. “Voor als de stroom eens uitvalt…”.