Zorgcentrum stopt, Diena van 104 moet weg uit haar Wamel (2017)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Het Zorgcentrum Huize Henricus in Wamel gaat in juni van dit jaar sluiten. De Maas en Waalse cineast Jos Kruisbergen van Tweestromenland in Beeld en Geluid is bezig met een uitgebreide documentaire over deze instelling. Zijn moeder, de 104-jarige Diena Kruisbergen, is één van degenen die moet verhuizen naar een ander onderkomen van de Zorgroep Maas en Waal in Beneden-Leeuwen.

Jos Kruisbergen is documentairemaker. Hij filmde voor NOD, NPS en RTL en legt nu op vrijwillige basis de hedendaagse geschiedenis van het Land van Maas en Waal vast voor nu en voor latere generaties. Daarvan is veel te zien op de website 2bg.nl .
Nu de politiek van alles belooft, brengt hij zijn 104 jarige humoristische moeder in beeld. Ze gaat trouw naar de stembus en is zelfs van de partij als er een referendum wordt gehouden.

Maar als het gaat om haar op handen zijnde verhuizing is ze compleet aangeslagen omdat ze na ruim een eeuw haar geboortedorp uit moet. Ze roept de Haagse politiek en vooral ook minister-president Mark Rutte op om een stokje te steken voor de sluiting van Henricus. Want, zo zegt ze: “Het is goed toeven in Wamel en de verzorging is er goed.” Alle mensen zijn aangeslagen, we kunnen er niets tegen ondernemen, zeggen de bewoners. Het sluitings-besluit lijkt nogal plotseling te zijn genomen. Zelfs instanties als het gemeentebestuur waren er niet van op de hoogte gesteld, hetzelfde geldt voor de dorpsdokter en de pastoor die vrijwel dagelijks bij Henricus over de vloer komen.

Jos Kruisbergen: “Mijn moeder zit diep in mijn hart, wie zou niet op de bres springen voor zijn moeder?” Diena heeft de eerste wereldoorlog meegemaakt, de watersnood in 1926, de crisistijd in de jaren 30 en de oorlog 1940-1945. Toen werd ze ‘soldatenmoeder’ genoemd; nog steeds krijgt ze elk jaar bloemen van de Stoottroepers. Ze maakte in 1995 de hoogwaterpaniek mee; het hele rivierengebied werd toen geëvacueerd. “En nu komt daar nog eens een verhuizing naar Beneden-Leeuwen bij”, aldus Jos Kruisbergen. “Politiek Den Haag: grijp in! Waarom moet dit? Nederland moet zich schamen, zo ga je niet met ouderen om. Waar is het respect voor ouderen gebleven? We zijn toch een rijk en beschaafd land?”

De verkiezingen zijn in aantocht; een goed moment om aan de bel te trekken, vindt Kruisbergen. Hij geeft toe: “Natuurlijk kan ik in dit geval niet objectief zijn, maar ik probeer wel zoveel mogelijk het principe van hoor en wederhoor toe te passen.” Zo heeft hij het zorgcentrum gevraagd om een reactie, maar er is niet op dat verzoek gereageerd, ondanks eerdere beloften. “Ik hoop dat er alsnog een weerwoord komt als de documentair klaar is.”

Tot slot richt Jos Kruisbergen zich tot zijn collega’s van de pers.
“Laat alsjeblieft de bewoners met rust. Die hebben het al moeilijk genoeg
U zou mijn moeder en alle bewoners van Wamel een grote dienst bewijzen. Vergeet ook niet dat er door de bezuinigingen nog veel meer zorgcentra zullen sluiten. En dat terwijl de grootste vergrijzing nog moet komen…”