Oeteldonk de mooiste carnavalsstad van Nederland (2017)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Carnaval vieren, dat kunnen ze wel in Maas en Waal. Maar als je ook nog even de Maas oversteekt, dan beland je in een echt Luilekkerland. Carnaval in Oeteldonk: onze cineast Jos Kruisbergen zakte zuidwaarts af en heeft genoten. De beelden die hij gedurende een van de afgelopen dolle dagen in de binnenstad van het oude ’s-Hertogenbosch maakte, laten geen andere conclusie toe. Een leuk vrouwke bevestigt het voor zijn camera: “Met carnaval moet je eigenlijk onder de grote rivieren blijven.”

Opmerkelijk feit: veel carnavalsvierders die door Den Bosch struinden komen van buiten de provincie, en dan vooral uit de Randstad, getuige hun ‘Hooghaarlemmerdijkse’ accent. Ook een stoere Fries heeft zich er laten verdwalen: “Bij ons hebben ze ook wel feest, maar dit is effe mooier, hè?”

Het carnaval in Oeteldonk is vooral ook: straatcarnaval. Rondzwalken achter de dweilmuziek aan, in kleurrijke uitmonstering of in de vertrouwde boerenkiel die overigens steeds schaarser wordt. Overal muziek en gezang; een normaal gesprek voeren lukt bijna niet meer met een dubbele tong en een stem als een gebarsten kopje.

Geeft allemaal niks: Hollander, Fries en Brabander: ze vermaken zich wel. Of ze nou piepjong zijn of stokoud. “Als je hier loopt”, zo klinkt het, “dan krijg je het gewoon warm…”