IJspret in Maasbommel (2017)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

IJspret in Maasbommel

”IJs heeft iets aparts; ijs is fantastisch…”

René Cruijsen zegt het op een bijna poëtische manier. De politicus en Waterschapper wordt er kennelijk een beetje week van als hij rondkijkt over een prachtig nieuw stukje Maasbommels natuurgebied: de watergeul die het dorp scheidt van de rivier. De geul die ervoor zorgt dat de Maas een tikkeltje meer ruimte heeft gekregen voor de afvoer van extreme hoeveelheden zuidelijk regenwater. De geul die ineens een prachtige natuurijsbaan is geworden.

En Maasbommel is er blij mee op die eerste echte winterdagen van 2017. Alleen het kijken naar de ijspret is al vermakelijk. Maar het spel op de glanzende vlakte slaat alles. Vooral de jeugd geniet. Ineens konden immers de schaatsen uit het vet worden gehaald? Dan ga je toch? Milan, Amy, Davi, Viggo en de zusjes Maaike en Sanne hebben blosjes op hun wangen en niet eens echt koude tenen in hun schaatsschoenen. Schaatsen en schik hebben”, zegt de jeugd voor de camera van Jos Kruisbergen. Dáár draait het om.

Er wordt van alles bijgesleept: een oude keukenstoel die dient als schaatsleshulp, sleeën, ijshockeysticks, moeders om je aan vast te houden. En natuurlijk de zon die toevallig toe staat te kijken vanuit een staalblauwe lucht. Vluchten ganzen trekken voorbij, over de dijk trekken ruiters te paard en er komt zelfs een paraglider voorbij. In de verte varen grote en kleine schepen over de compleet ijsvrije Maas. Raar dat zo’n geul wèl bevriest en de rivier niet. René Cruijsen van het Waterschap Rivierenland legt uit: dat komt door een gevarieerde waterdiepte. Op sommige plekken staat er maar een handbreedte water in de geul, elders zo’n dertig centimeter en op sommige plekken wel drie meter. Daardoor koelt het water sneller af en komt er al gauw een mooi ijslaagje op.

Nadat Jos Kruisbergen deze mooie opnamen maakte, leek het erop dat de lente in aantocht was. Maar zoals het er nu naar uit ziet, komt er weer een nieuwe winter aan. Dus: nog maar even wachten met het opbergen van de ijzers!