Koude Nieuwjaarsduik in Maas bij Alphen (2017)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

 Ze lieten zich letterlijk omarmen door Moedertje Maas. Maar: zo snel als ze de ijskoude rivier in renden, zo rap waren ze er ook weer uit. Tientallen jongeren, voornamelijk afkomstig uit Alphen, hadden elkaar zodanig opgejut dat ze op de eerste dag van 2017 fris en fruitig meededen aan de Nieuwjaarsduik bij jachthaven De Schans.

Maar de weersomstandigheden waren bar en boos: koud, een snijdende wind. Dan kun je nog beter een flinke regenbui hebben. “Ik voel m’n voeten niet meer…”, rillen Leike de Bruin en Pleun Hoes in koor.

De Nieuwjaarsduik werd drie jaar geleden in het leven geroepen: het resultaat van een melig idee tijdens een verjaardagsfeestje, zo vertelt mede-initiatiefnemer Maikel van Haagen. Van lieverlee groeide het evenement en de aantallen deelnemers en toeschouwers namen flink toe. Maar of alle deelnemers van 2017 volgend jaar wéér mee zullen doen, blijft de vraag. Plekkers-carnavalsprins Martijn d’n Urste ziet het niet echt zitten en dat geldt voor wel meer Maasduikers. Anderen houden zich goed, ook al hebben ze zich wat warmer gekleed: ijsmuts op, sjaal om, soms zelfs sokken en schoenen aan. Maar dat helpt niks, die natte spullen zorgen alleen maar voor méér kou. Nee, dan hebben de toeschouwers het beter bekeken met hun dikke winterjassen, ijstruien en hoge kragen.

 

Onze filmmaker Jos Kruisbergen heeft er samen met zijn kleinzoon Thymen Schippers een reportage over gemaakt. Die kan worden bekeken op deze website.