012 Eerste steenlegging Kinderboerderij Wamel (1999)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Eerste steen Kinderboerderij Wamel (1999)

Door Ruud Stoeten

Die eerste steen had toch wel wat voeten in aarde. Toen wethouder Hans van Zwam hem in 1999 legde, maakte hij een grote fout volgens Ronald Litjens. Ronald is samen met talloze andere verstandelijk gehandicapten als medewerker verbonden aan de Wamelse Kinderboerderij. “Die steen ligt verkeerd”, zei hij tegen filmkunstenaar Jos Kruisbergen, die de eerste-steenlegging filmde. Ronald wijst: “Die steen moet middenop die gleuf liggen.” De bouwvakkers waren het roerend met hem eens. Maar Hans van Zwam had z’n antwoord meteen klaar, zoals een goed politicus betaamt: “Op grond van mijn politieke overtuiging heb ik hem iets links van het midden gelegd…”

Het was een mooi feest. Wamel verheugt zich duidelijk op de komst van de kinderboerderij. “Een aanwinst voor het dorp”, zo klinkt het. En ’t wordt mooi, da’s nu al te zien: “Prachtig, dit had ik niet verwacht!”

Ze komen allemaal voorbij in de reportage van Jos Kruisbergen en zijn medewerker Geert Megens. Oude bekenden als Ruud Bruns, Johan van den Berg, Ronald Litjens. En Tiny Reuvers, die wethouder van Zwam begroet met: “Dag burgemeester…” Ook nu heeft Van Zwam zijn antwoord klaar: “Burgemeester ben ik niet.” Dat is een kleine vergissing waar hij niet echt mee zit: “Ik probeer de burgemeester ’s nachts te vervangen. Die man moet toch ook slapen…”

De Kinderboerderij Wamel heeft een vooral politiek alles behalve korte geschiedenis achter zich. Lange tijd was het een kwestie van touwtrekken: moet die voorziening er komen of niet? Maar op deze dag is iedereen blij. Wethouder Van Zwam zeker ook. Per slot van rekening was hij altijd een van de voortrekkers. Hij ziet voor zichzelf ook in de toekomst dan ook zeker een rol: “Samen met anderen, samen met het dorp Wamel.”

Wordt vervolgd.