Bocht zeven van de kerkstraat (2012)

De jeugd van weleer heeft intussen zijn halve leven lang om een simpel winterverblijf gevraagd. Maar intussen zijn ze de jeugdhonkleeftijd al ruimschoots voorbij zonder dat ze daar in Wamel ooit een leuke eigen accommodatie hebben gekregen. Zelfs geen simpele bouwkeet.
Desondanks bleef het een behoorlijk hechte club. De jongeren parkeren regelmatig hun fietsen onderaan de dijk of tussen de doperwten op de aanpalende akker. En daar, in de openlucht, bespreken ze van alles terwijl ze de voorbijvarende boten bekijken. Uiteindelijk hebben ze in clubverband de handen ineengeslagen. En daar was ineens de Bootspotvereniging ’t Wamels Kwartiertje. Halverwege mei 2012 heeft die een prachtig dorpsfeest op touw gezet. Om de gemeenschapszin in het dorp een duwtje in de goede richting te geven. En zowaar: ze hebben er deze keer wel subsidie voor gekregen van de gemeente. Maar liefst 250 euro! En Jos Kruisbergen maakte er een filmpje van: hij kon het niet laten.

En zo kon het gebeuren dat op zaterdag 19 mei tientallen bemande zeepkisten de dijk af buitelden vanaf bocht zeven van de Kerkstraat. Zo’n beetje heel het dorp was er getuige van.
Het was de eerste Wamelse zeepkistenrace. En het zal niet de laatste zijn geweest. De acht mannen van de plaatselijke Bootspotvereniging kunnen trots zijn. Het was spannend, gezellig, grappig en zelfs het weer was onverbeterlijk.
Er is sprake van een zinderende spanning. Maar de jury is er klaar voor, de erebekers voor de winnaars staan gereed, evenals ‘stadion’speaker Maarten Koolhout. De bergers, naar verluidt afgereisd vanuit het verre België, begeven zich naar de startblokken om eventuele brokkenpiloten uit de berm en van het asfalt te plukken. Iedereen is er klaar voor: de eerste Wamelse zeepkistenrace.
Natuurlijk is het de 81-jarige Piet Post – hij kent immers elk bobbeltje en kuiltje in het parcours – die het startschot mag lossen. Nou ja, schot…
Dan vliegt het allemaal voorbij. Het is een kleurrijk ballet van karren die nauwelijks iets weg hebben van zeepkisten. Wamel heeft de prachtigste voertuigen in elkaar gezet. Kwestie van hout zagen en schilderen, dat was het wel zo’n beetje, zo vertellen de jonge deelnemers.
Er hobbelt een heus Vikingschip de dijk af, compleet met peddels. Gevolgd door een onbestemde bak op drie wielen, een miniatuur-soldatenjeep, fantasievoertuigen en zowaar een heuse rijdende badkuip.
De bemanning van die kuip heeft wellicht iets te diep in het glaasje gekeken, de boel vliegt uit de bocht en het scheelt maar een haar of cameraman Jos Kruisbergen wordt eronder bedolven.
De hoogbejaarde Sjaak Elemans neemt het allemaal in zich op en knikt goedkeurend: “Heel interessant allemaal. Dat heb ik nog nooit gezien…”