Drutense Dickensdag volwassen geworden (2016)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan

Drutense Dickensdag volwassen geworden

Wat moet Dickens nou in Druten? Wat bezielt de befaamde Britse schrijver om zo tegen het einde van het jaar in het Maas en Waalse dorp neer te strijken? Het moet de mentaliteit van het volk zijn; dat voelt zich op gezette tijden duidelijk één met de nostalgische sfeer die Dickens en zijn prachtige verhalen oproepen.

De Drutense Dickensdag is volwassen geworden. Een magnifiek feest, eigenlijk meer een omvangrijke toneelvoorstelling die het hele dorpshart als decor heeft. Druten: éven een oud-Engels dorp met sjofel voetvolk dat zich kruiend en vegend een weg baant door stoffige straten. Met keurig verzorgde dames die zich laten vergezellen door hoge-hoedenmeneren van stand. En hoogwaardigheidsbekleders, getooid in zondags pak mèt slobkousen.

Onze filmkunstenaar Jos Kruisbergen heeft het allemaal vastgelegd: kijken naar het filmpje op deze website is genieten. Je valt meteen voor het Dickensiaanse Druten. Dáár trekt ineens een schaapskudde voorbij. En dan de jachtmeute. Met stampende paardenvoeten; de honden blaffen blij en ontwijken speels de klotsende hoeven.  Brandweerlieden trekken voorbij met hun antieke handpomp. Straattheatervoorstellingen imponeren, zoals de act rond het bordeel van Ellen van Wegen: “Geen huis van zonde maar een huis van plezier”, zo klinkt het nadrukkelijk.

Overal is muziek. Eendracht Afferden blaast oude en jonge deuntjes, overal zingen koren over de naderende Kerst. En, heel bijzonder, de befaamde pipers uit Heerewaarden veroveren de afgeladen dorpskerk met hun doedelzakmuziek.

Het volk zit behaaglijk rond straatvuurtjes aan het bier, de koffie, chocolademelk en – uiteraard – warme Glühwein. Of houdt zich bezig met oude ambachten; niet alleen kijkend maar ook doende. Wat is er nou leuker dan zelf je mandje te vlechten?

Vijf jaar geleden begon een stel Drutense vrijwilligers met het op touw zetten van een Dickensdag, En anno 2016 is daar ineens al weer de zesde editie. Medeorganisator Herman Driessen doet geen moeite zijn trots te verbergen. Hij gebaart weids en oogt blij: “Ik begin te leven”, laat hij zich ontvallen. En: “Cultuur verbindt. Ik heb nog nooit zoveel burgemeesters bij elkaar gezien.”

Burgemeester Thomas Steenkamp van buurgemeente West Maas en Waal is er ook. Hij is officieel uitgenodigd door zijn Drutense ambtsgenoot die als een pauw door de straten paradeert. Luciën van Riswijk heeft als dienstdoend burgervader uiteraard zijn ambtsketen om, en voor de gelegenheid een fraai historisch kostuum aangetrokken, compleet met steek zoals dat hoorde in een tijd dat ambtsdragers nog aanzien genoten.

In de straat-huiskamer van José Driessen brandt de open haard. Net als in de tijd van Dickens. Met slechts enkele kleine dissonanten: koffie uit een plastic bekertje, een argeloos neergezet colaflesje en, jawel, de vele mobieltjes waarmee op 21e eeuwse wijze de tijd van toen wordt vastgelegd.

Koddebeier Brugt Peper noemt zich deze dag Bromsnor. De politieman heeft nog geen problemen ontmoet. “Een groot feest met wel 40.000 bezoekers”, zegt hij. “Maar ’t is echt Vrede op Aarde…”