Kerst luidt afscheid in van Afferdense dorpskerk (2016)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan

Kerst luidt afscheid in van Afferdense dorpskerk

Het heeft eigenlijk wel iets feestelijks, de kerstviering van 2016 in het Maas en Waalse Afferden. Toch glinstert hier en daar een traantje, en na verloop van tijd zullen er misschien nog wel meer tranen over Afferdense wangen glijden: strakjes, als het doordringt dat het ècht is afgelopen met de vertrouwde diensten in de mooie dorpskerk aan de Koningstraat.

Het is voor het laatst dat er Kerst wordt gevierd in de Kerk van Sint Victor en Gezellen. Afferden heeft het al wel even zien aankomen, maar nu is het toch zeker. Op 1 februari wordt het pak ‘m beet 125 jaar oude godshuis aan de eredienst onttrokken. Dat besluit van de Bossche bisschop Gerard de Korte wordt op deze kerstdag door pastoraal werker Roman Gruijters voorgelezen. Een trieste gebeurtenis”, zegt de pastor. “Je krijgt het gevoel dat dit niet had mogen gebeuren…”

“Een bijzonder verdrietige mededeling”, vindt ook kerkbestuurder Ben Driessen. Hij is die ochtend al voor dag en dauw opgestaan om de kachels aan te steken. Zodat de mooie kerststal, het kerkbezoek, de voorganger en vooral ook de muzikanten van het stemmig geklede muziekgezelschap Eendracht er warmpjes bij zitten. Voor die laatste woorden, voor die prachtige serenade, voor het heimwee dat nu al een beetje naar boven kruipt. “De laatste keer, daar moet je bij zijn”, zegt Ans van der Logt. En Thea Janssen knikt: zij is geboren en getogen in Afferden en heeft zestig jaar bij het kerkkoor gezongen…

Onze filmmaker Jos Kruisbergen is voor dag en dauw opgestaan om dit stukje van de Afferdense geschiedenis vast te leggen. Het is een gevoelig document geworden waaruit één ding meer dan duidelijk wordt: Kerst is een feest, maar Afferden is verdrietig. Deze Kerst luidt het afscheid in van rouw, trouw, doop en andere kerkelijke zaken in het dorp. “We zullen daar straks voor naar Druten moeten, maar da’s toch weer anders”, verzucht parochiane Erna de Jong. En Toon van der Logt denkt dat hierdoor nog heel wat Afferdense tranen zullen vloeien. Ben van der Logt voelde zich misleid, meer wil hij er eigenlijk niet over kwijt.

Pastor Gruijters steekt niet onder stoelen of banken dat het bisschoppelijke besluit hard is aangekomen. “Want een kerkgebouw is méér dan stenen. Het staat symbool voor iets, voor ‘God met ons’.”

Voor de camera van Jos Kruisbergen laat Afferden een tikkeltje gelaten weten dat het echt heel erg is. “De laatste keer, het doet gewoon zeer.”

En dan worden de kaarsen uitgeblazen…