Historische optocht Hernen (2006)

Er wonen maar zo’n 800 mensen in Hernen. Maar die weten drommels goed hoe ze een feestje moeten bouwen.
Neem nou die mooie septemberdag in 2006: alles stond er in het teken van een historische optocht. Het halve dorp deed eraan mee; de rest van de inwoners vergaapte zich langs de drie kilometer lange route aan al het moois dat voorbij kwam. Ons camerateam (filmer Jos Kruisbergen en zijn assistent Geert Megens) maakte er een filmpje van.
De optocht werd gehouden ter gelegenheid van de nationale Open Monumentendag. Monumenten zijn er volop te vinden in en rond het dorpje. Maar om de zaak extra cachet te geven werd besloten om er een ouderwetse optocht aan te koppelen rond het thema ‘boerenbruiloft’. Model daarvoor stonden foto’s van het gouden huwelijksfeest van het echtpaar Van Duifhuizen op 5 mei 1935. De voorbereidingstijd was echter nogal kort, bekent Sjef Daverveld van de Historische Vereniging Tweestromenland, “maar de haast leverde toch de prachtigste ideeën op”. Cor van Kerkhof was er 35 jaar geleden zelf bij en hij had anno 2006 niets dan lof voor de nagespeelde optocht. “Misschien was hij een stukje korter. Maar vooral de paarden zijn véél mooier.”
Glanzende Friezen met blauwgerokte amazones erop, rode ruiters, koetsen en boerenkarren die door hoogglanzende viervoeters door de Hernense straten werden getrokken: zelfs de liefhebbers keken hun ogen uit. Maar er was meer: antieke auto’s, deftige notabelen, een zingende gepijde pater, mannen, vrouwen en kinderen in zelfgemaakte historische kledij, compleet met wandelstok, hoed en poffer, schitterende bruidsmeisjes, prachtige praalwagens van de buurtverenigingen. En natuurlijk het trotse gouden bruidspaar, dat met overtuiging werd nagespeeld door Toon Hendriks en Riet Peters. Wat de muziek betreft heeft Hernen leentjebuur moeten spelen in Bergharen, maar harmonie Sint-Anna was er maar wat graag bij. Evenals de vaandeldrager die door het Niftrikse St.-Damianusgilde werd afgevaardigd.
Het hele dorp is wekenlang met de voorbereidingen bezig geweest, vertelt Toon van Duifhuizen van de Open Monumentendag Hernen. Niet alleen met de optocht en de aankleding daarvan, maar zeker ook met het versieren van de straten waar de optocht doorheen kwam.