Leones – Dio (2006)

Bloedstollend, dat was ’ie, de streekderby tussen Leones en Dio in het jaar 2006. Van die voetbalwedstrijd in Beneden-Leeuwen hing veel af. “Het is alles of niets”, zei Leones-trainer Gerard van Zwam. “We móeten winnen om in de nacompetitie te komen.”

En warempel: Leones flikte het hem ook nog. In de allerlaatste minuut van de wedstrijd scoorde Boyd Heijkens vanuit een prachtige voorzet. “Hoe ik het heb gedaan, weet ik niet”, zei hij na afloop van de wedstrijd. “Ik kreeg een klap tegen mijn kop en viel. Maar ineens hoorde ik iedereen juichen…”
Die van Dio hadden er de pest goed in. Bij het verlaten van het veld weigerden ze zelfs commentaar te geven aan onze cameraman Jos Kruisbergen. Behalve dan trainer Jeroen van Haaren. Heel timide klonk het zachtjes: “Leones, proficiat…” Voordat de wedstrijd begon had hij nog zelfverzekerd geroepen: “We komen hier alleen maar om te winnen!”
Tja, zo gaat dat nou eenmaal. De traditionele streekderby draait uiteindelijk alleen maar om de vraag: wie is de beste in Maas en Waal. Een strijd tussen Druten en Beneden-Leeuwen.
Uit de flitsende beelden van Jos Kruisbergen wordt duidelijk dat ze goed aan elkaar gewaagd zijn, maar Leones kwam toch wat sterker naar voren. De overwinning was dan ook verdiend, vond het talrijke publiek.
Het filmpje van Jos Kruisbergen laat spannende beelden zien, een gemeen knietje, zware en lichte trackles, mooie aangevers en voorzetten, overtredingen, noem alles maar op. Maar Kruisbergen legde ook dat andere vast: mooie voetbalmeisjes op de tribune, verstokte fans die hun adem inhouden, de verslaggever die zijn vingers blauw schrijft.
En: Noortje van Gent. Trots presenteert het jongste lid van feestvierend Leones. Ze is erbij zoals echte voetbal-aanhangers betaamt: in de kinderwagen ligt Noortjes zeven maanden oude dochtertje, goed ingepakt, en al zes maanden officieel lid…