Problemen rond Wamelse stemcomputer (2006)

Weet u het nog? Die landelijke commotie over stemcomputers die konden worden afgeluisterd? In 1966 werd de boel in Wamel dan ook eens flink getest. Door de plaatselijke carnavalsvereniging De Oude Gierpont.

Jos Kruisbergen legde het met z’n camera vast toen ineens Prins Joost Holladiejee met z’n gevolg stembureau 11 in Huize Henricus binnenwandelde. Om hun stem uit te brengen uiteraard. En in het kielzog van de prins liep ook Gierpont-president Hans Janssen mee. Die onthulde dat buiten in een auto afluisterapparatuur stond opgesteld. “Want we willen weten welke kleur onze nieuwe prins heeft, of hij nou links of rechts is, of misschien wel van de Partij voor de Dieren…”
Of ze erachter zijn gekomen, vertelt het verhaal niet, want uitgebrachte stemmen horen nu eenmaal geheim te blijven. Hoe dan ook: de dorpelingen vonden het een leuke stunt.
Gerard Zondag, hoofd van stembureau 11, had ook wel schik met het ludieke bezoek van de prins en zijn gevolg. “Dat geeft deze dag wel een bijzonder tintje.”
En burgemeester Thomas Steenkamp was na zijn bezoeken aan alle West Maas en Waalse stembureaus voor de tweede keer naar Wamel gekomen om getuige te zijn van de carnavalsstunt. “Zoiets zie ik graag…”