Kermis in Horssen 4 dagen lol (2006)

Ineens is het overal weer feest. Najaar betekent: kermis in de dorpen. Een paar dagen lang gaan de zuinig opgespaarde centjes op aan suikerspinnen, noga, gokmachines, autoscooters, de draaimolen en nog veel meer.

Toevallig kwam onze filmmaker Jos Kruisbergen wat opnamen tegen die hij in 2006 maakte in Horssen. Onze stichting probeert zoveel mogelijk filmpjes van vroeger op onze website te zetten; die mogelijkheden hadden we destijds niet. Jos monteerde de kermisbeelden dan ook tot een lekker vlot filmpje waarop menigeen zichzelf zal herkennen, ook al is het acht jaar later.
De Horssense kermis wordt inmiddels al wel een jaar of 35 gehouden op het terrein achter het horecapand van Hans Coppes en zijn zoon Jos. Een allemachtig mooi plekje, vinden jong en oud Horssen. En die mannen van Coppes maken het voor de dorpsjeugd wel erg aantrekkelijk door op school muntjes uit te delen voor de autoscooters, kaartjes voor de draaimolen en bonnetjes waarmee lekkere dingen kunnen worden gekocht. En bovendien staat er een heerlijk glas fris klaar voor de jeugd.
De vierdaagse Horssense kermis trekt traditiegetrouw ook veel buitendorpers, overigens net zoals de kermis van Ewijk. Bovendien bevordert het feest het ‘wij-gevoel’. En dat gevoel is er duidelijk in het gemoedelijke dorpje. “Zelf zou ik hier nooit meer weg willen”, zegt Helma van Run voor de camera van Jos Kruisbergen. “Iemand die in Horssen is geboren, trekt er niet gauw vandaan. Ook de jeugd blijft graag hangen.”
De kermisvierende kinderen zijn eveneens in hun nopjes. Daar hebben de organisatoren Hans en Jos Coppes wel voor gezorgd. Door wederom flink wat attracties te charteren en vooral de jeugd in de watten te leggen.
De (toen nog) kleine Lotte verwoordt het kernachtig: “Kei-gezellig is het hier…”