Kampioenschaal Ties van Zon (2006)

Ties van Zon, tinkunstenaar in Alphen, zal zich in het jaar 2006 de haren uit het hoofd hebben getrokken. Hij was niet ingegaan op de uitnodiging om aanwezig te zijn bij de wedstrijd PSV-Vitesse in Eindhoven. Dat PSV daar toen op doelsaldo landskampioen zou worden, had niemand verwacht. Ook Ties van Zon niet. “Het wordt AZ”, zo voorspelde de Alphense tinbewerker een paar dagen van tevoren nog.
Ties van Zon heeft een bloeiend bedrijf in het dorp aan de Maas waar hij is geboren en getogen. Samen met zijn mensen maakt hij daar in ’t Oude Ambacht de mooiste tinnen voorwerpen. Puur vakwerk. Niet voor niets kreeg hij ooit de opdracht om jaarlijks de eredivisie-kampioensschaal te leveren: een eervolle taak waarvan Ties van Zon zich in 2006 al 21 jaar met zorg kwijt.
Jaarlijks komen er zo’n 40.000 gasten bij hem over de vloer. Van Zon vertelt ze met overgave over zijn vak, zorgt voor koffie met wat lekkers erbij en laat zien hoe zijn hoogwaardige tinproducten vorm krijgen. Uiteraard toonde hij zijn gehoor de afgelopen weken vol trots de kampioensschaal. En liet weten dat hij dit jaar voor het eerst in zijn carrière drie exemplaren had moeten maken, omdat drie clubs kans maakten op het kampioenschap. Wie het zou worden dit jaar? “AZ”, voorspelde hij vorige week nog aan zijn gehoor.
Maar zelfs een doorgewinterde voetbalkenner kan zich vergissen. Ties van Zon was niet de enige die er stellig van overtuigd was dat PSV deze keer achter het net zou vissen. Hoe dan ook: de kampioensschaal lag klaar in Eindhoven. Maar goed ook.
De beide schalen waarin de namen van de andere kandidaat-kampioenen zijn gegraveerd, gaan roemloos ten onder: ze zijn in de smeltkroes beland…

Twee jaar nadat Jos Kruisbergen dit filmpje over hem maakte, overleed Ties van Zon plotseling: op 1 mei 2008. Zijn familie zettte zijn bedrijf voort.