Nieuwjaarsduik in Batenburg een ijskoude traditie (2019)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Nieuwjaarsduik Batenburg: een ijskoude traditie

Door Ruud Stoeten

Het lijkt wel alsof het steeds drukker wordt tijdens de traditionele Nieuwjaarsduik in Batenburg. Een aantal jaren geleden was het slechts een enkeling die zijn lijf toevertrouwde aan het ijskoude Maaswater; op de eerste dag van 2019 waren het er tientallen. Leuk, daar was iedereen het over eens. Leuk, maar ijskoud.

Hofdame Marian van Elburg van carnavalsvereniging De Stadspompers bijvoorbeeld, had al spijt vóórdat ze nog maar één grote teen in het water had gestoken. Maar wat doe je als je hebt beloofd jezelf te zullen onderdompelen als vervanger van Prins Carnaval? Juist, toch maar duiken.

Petje af dus, voor Marian. En ook voor Laura Tiedink van het Drutense Thomashuis, die samen met dochter Florien en vijf Thomashuis-pupillen aan de Nieuwjaarsduik meedeed.

Slechts een enkele deelnemer zwom na de tewaterlating een rondje door het Batenburgse haventje; het merendeel verliet na de onderdompeling het water met grote spoed om zich in wat warms te hullen.

Frank van der Loo van de organiserende buurtvereniging Achternève bekeek de activiteiten van de watermensen uit Batenburg en omgeving met tevredenheid. Diep weggedoken in zijn winterjas, dàt wel. Ook Dorothé Lamers was niet uit de kleren gegaan. Samen met tal van andere stuurlui bekeek ze de verrichtingen vanaf de veilige wal. “In de zomer zwem ik hier graag”, zei ze voor de camera van Jos Kruisbergen. “Maar het is nu ècht te koud!”

Na afloop van het ijskoude waterfeest werd de Batenburgse Nieuwjaarsduiktraditie feestelijk afgerond in de plaatselijke Uitbaeterij De Viersprong. Daar hadden Gijs en Corrie van den Hoofdakker gezorgd voor een hartverwarmend kruidenbittertje en warme chocolademelk, mèt slagroom.