Sprookjesfestijn een Wijchens pareltje (2018)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Jos kruisbergen filmt Kerstsprookjesfestijn

Door Ruud Stoeten

Menige grote stad kan er een puntje aan zuigen: het jaarlijkse Kerstsprookjesfestijn in Wijchen. Elke decembermaand wordt het dorpshart omgetoverd in een imposante sprookjeswereld. Geen kermis, geen jaarmarkt kan er tegenop.

Het sprookjesfestijn is in zes jaar uitgegroeid tot een hartverwarmend evenement, dat zich een belangrijke plek heeft verworven in de veelheid aan Maas en Waalse tradities. Voor eventjes is Wijchen méér dan Wijchen: met een kloppend hart waar je blij van wordt, waar je even aan niks anders hoeft te denken, waar alle mensen blij zijn en genieten van wat er gebeurt.

Documentairemaker Jos Kruisbergen legde de Wijchense kerstsfeer vast in soms adembenemende filmbeelden. Beelden met lichtjes, óveral: in bomen, aan gevels. En vonkende vuurkorven, een fraai gedekte kersttafel, twinkelende ogen en tot leven gekomen sprookjesfiguren. Sneeuwwitje bijvoorbeeld, ze wandelt knuffelig rond in de omgeving van het hoogbejaarde kasteel. Daar heerst winterkoningen Wijcheline, samen met dochter Emilie en Toveroma. De machtige koning Wijnand is er even niet. Hij moest op reis.

Feeërieke beelden laten een andere kant van Wijchen zien. Er fladderen elfjes en feeën rond, met tulen vleugeltjes waarin lichtjes schitteren. Je ziet Aladdin en het muiltje van Assepoester. Kinderen luisteren gespannen naar passievol voorgedragen vertelsels en knutselen allerlei sprookjesdingen in elkaar. Kleumende muzikanten laten zich horen en koortjes kwelen kerstliederen. Jozef, Maria, hun kindeke en wat beestenspul hebben zich neergevlijd in het stro. Een afgeladen treintje tuft door het dorp en er wordt geschaatst en gedold op de tijdelijke kunstijsbaan. En aan de rand van het dorpsmidden wenken de wieken van de Oude Molen het kerstfeest naderbij.

Eugenie van Schaik is trots op het feest, dat ze samen met talrijke vrijwilligers op touw heeft gezet. “Er zit toch zeker drie maanden aan voorbereidingstijd in”, verzekert ze voor de camera van Jos Kruisbergen. Maar het was de moeite waard: “Kerst zou saai zijn zonder het sprookjesfestijn”, zegt ze. “Het hóórt ongelooflijk bij Wijchen.”