Sint in waterland (2010)

Sint is uiteindelijk dan toch in Wamel gearriveerd. Mèt in zijn gevolg ook die ene Pieterman die kwijt was. De spanning zinderde over de zuidelijke oever van de Waal, daar bij der Wamelse aanlegplaats van voetveer Henricus. Onze cineast Jos Kruisbergen heeft het allemaal gefilmd.
Een heleboel mensen keken zorgelijk. Zou de Sint wel komen? Burgemeester Steenkamp was optimistisch: Sint had weliswaar een heel drukke agenda, maar hij had uiteindelijk toch een gaatje gevonden voor een feestelijke intocht op 21 november, zo vertelde de West Maas en Waalse burgervader. Maar over die ene Piet die kwijt was, had hij toch wel wat twijfels. Frank Reijnen van het Sint-Nicolaascomité trok diepe rimpels in zijn voorhoofd toen een eenzame sportvisser vertelde dat hij een Piet in een roeiboot over de Waal had zien rondzwalken. Hij zou zelfs het Amsterdam-Rijnkanaal zijn ingevaren… En conciërge Mari van Oijen van basisschool De Laak liet weten dat er bij hem heel ongeruste telefoontjes waren binnengekomen.
De verdwenen Piet werd eventjes vergeten toen veerboot Hendrikus afmeerde. Het schuitje bleek Sint en een groot deel van zijn gevolg te hebben opgepikt en leverde het gezelschap keurig netjes af in Wamel. Behalve dan toch weer die ene Piet. “Niks aan de hand hoor”, onthulde Sinterklaas. “Het gaat hier om de Zoekpiet, die verkent de boel gewoon een beetje.”
De Sint en zijn knechts werden in een door een tractor voortbewogen tramwagon het dorp ingevoerd, gevolgd door een massa kinderen met hun ouders die getuige waren geweest van de aankomst van de Goedheiligman.
In het Vrijetijdscentrum was intussen alles in gereedheid gebracht voor een groot Sinterklaasfeest. De Wamelse jeugd heeft ervan genoten, temeer omdat de verdwenen Piet ineens weer boven water bleek te zijn gekomen. Hij bekende tegenover filmer Jos Kruisbergen dat hij toch wel wat overmoedig was geweest: waarschijnlijk als gevolg van een Pietenfeestje, de avond tevoren. Bovendien was het een bijzonder zware roeitocht gebleken: de stroming had heel hard aan zijn bootje getrokken. “Ik heb de blaren op m’n handen staan…”
Gelukkig liep het allemaal goed af.
Het werd dan ook een machtig feest in het tot aan de nok gevulde VTC. Compleet met toespraken, leuke Pietendansjes, zingende kindjes, cadeautjes en vooral: héél veel lekkers!