Bus te water maar geen ramp (2010)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Bus te water maar geen ramp (2010)

Door Ruud Stoeten

Bus te water, maar géén ramp. Achter de raampjes alléén maar lachende gezichten.

Een bus die óók vaart, al weer een dikke acht jaar geleden heeft Maas en Waal  kennis  gemaakt met  het tussen citroen- en kanariegeel getinte voer-/vaartuig van de Dutch Amfibious Transport Vehicles. Jos Kruisbergen kwam de filmopnamen uit 2010 een dezer dagen min of meer toevallig tegen in zijn archief.

In het filmpje dat daarop van de montagetafel rolde,  komt  dat stukje verleden weer even tot leven. Best een raar gezicht hoe het gevaarte langzaam vanaf de veerstoep de Waal in glijdt om daarna in de Tielse haven wat waterkunstjes uit te proberen. Want een rivier is altijd in beweging, die kan zorgen voor onverwachte situaties en daar moet je natuurlijk wel op verdacht zijn. Je bent immers niet alleen chauffeur, maar ook stuurman; je moet het wegenverkeersreglement kennen, maar ook alles weten op het gebied van het waterverkeer.

’t Is al gezegd: de busboot – of bootbus zo u wilt – is niet nieuw; hij vaart en rijdt al jaren toeristen rond in het havengebied van Rotterdam. Maar Maas en Waal had destijds toch mooi de primeur van de proefrit en -vaart tussen Wamel en Tiel. Jos Kruisbergen was getuige van het spelevaren op de Waal. De bus ging letterlijk tegen de stroom in, draaide pirouettes en leek aan ’t paardjerijden op de boeggolven van passerende schepen.

De passagiers vonden het prachtig. Eén puntje van kritiek had een meerijdende/-varende dame: “In het water maakt hij véél meer herrie dan op het land…”

Een gedachte over “Bus te water maar geen ramp (2010)

  1. Pingback: Bus te water, maar geen ramp (2010)

Reacties zijn gesloten.