Corso Culemborg tante Marie (2002)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Tante Marie draagt haar druifje bij aan het Fruitcorso (2002)

Door Ruud Stoeten

Het is op deze plaats al vaker gezegd: het Fruitcorso in Tiel zet jaarlijks duizenden vrijwilligers in beweging. Leeftijden doen er niet toe. Iedereen is in staat om zijn of haar eigen steentje bij te dragen om van het jaarlijkse Betuwse fruitfeest iets bijzonder te maken.

’t Maakt niet uit hoe jong je bent. Of: hoe oud. Tante Marie bijvoorbeeld, tante Marie uit Culemborg. Ze is 95 jaar en wordt in de aanloop van het 42e corso elke dag gehaald en gebracht zodat ook zij haar steentje kan bijdragen. Steentje, nou ja: druifje in dit geval. Druif voor druif knipt ze los van de trossen en dan legt ze de blauwe vruchtjes voorzichtig in bakjes, zodat de ‘plakkers’ ermee aan de slag kunnen. Tussendoor snijdt ze ook nog de nodige bloemkolen aan struikjes. En na afloop grijpt ze de bezem om de vloer brandschoon te vegen. Als een jonge meid is ze in de weer.

“Ja,’t is weer zo ver”, had ze kort tevoren geglunderd voor de camera van Jos Kruisbergen. Die maakte ook anno 2002 een mooie reportage voor het tv-programma Vijf in het Land van RTL. Kwiek stapt ze de hal binnen waar de Culemborgse corsowagen langzaam maar zeker uitgroeit tot een heus kunstwerk. “Gezellig!”, roept ze pront terwijl ze haar geruite keukenschort voorbindt.

En dan gaat ze aan het werk met al die druiven, duizenden druiven, tienduizenden! En intussen strooit ze 95 jaar aan opgespaarde humor om zich heen. Er is maar één klein verwijtje: waar is haar vertrouwde advocaatje met slagroom? “Ik eet het liever van een bord dan uit een glas…”