Maas en Waal had de primeur van Maxima (2002)

Er was enkele jaren geleden veel aandacht voor de geschiedenis van ons Koninklijk Huis sinds de opkomst van de televisie, zestig jaar daarvóór. Neem nou de NOS-serie ‘Zestig jaar televisie: De Oranjes’, die gepresenteerd wordt door Koos Postema. Eén van de hoofdrollen in die prachtige, vaak nostalgische tv-productie is weggelegd voor Máxima, de echtgenote van kroonprins Willem-Alexander. Máxima is sinds 2002 uitgegroeid tot ambassadrice van een groot aantal maatschappelijke projecten. Ze heeft zich grondig voorbereid op haar taak. Het Land van Maas en Waal kreeg in 2002 de primeur.
Bijna niemand wist dat de prinses naar Ewijk zou komen om de slotbijeenkomst van het Lokaal Jeugdbeleid bij te wonen. De deelnemers schrokken zich een hoedje toen Máxima ineens Slot Doddendael binnenstapte. En zelfs voor de mensen van de ingehuurde beveiligingsdienst was het ´een volkomen verrassing´. Pers was er nauwelijks bij. Onze filmkunstenaar Jos Kruisbergen heeft dan ook unieke beelden gemaakt, die intussen een onderdeel vormen van de recente Maas en Waalse geschiedenis. Het filmpje over deze gebeurtenis kan op deze website worden bekeken.
Het is leuk om te zien dat Máxima aan het begin van haar carrière in Nederland nog een beetje onwennig uit de auto stapt en zich onder de congresgangers begeeft: ambtenaren en bestuurders uit het hele land, van Utrecht en Den Haag tot Texel. Allemaal gemeentelijke vertegenwoordigers die sinds 1999 een beroep hadden gedaan op landelijke hulp bij de pogingen om hun plaatselijke jeugdbeleid te verbeteren.
De organisatoren van de bijeenkomst vinden het een hele eer: “een slotcongres op een heus slot, in aanwezigheid van een echte prinses, dat moet wel als een sprookje beginnen…”
Landelijk projectleider Hans Michielse hoopt dat dit oriënterende bezoek van Máxima ertoe zal leiden ‘dat er een blijvende impuls wordt gegeven aan het plaatselijke jeugdbeleid.’
En ook Herman Braam van Slot Doddendael is helemaal in zijn sas met het hoge bezoek: “Niet alleen voor het jeugdbeleid, maar ook voor ons kasteel, voor Ewijk en voor het Land van Maas en Waal.”