Fruitcorso Tiel (2001)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Corsokoorts in de Betuwe (2001)

Door Ruud Stoeten

Koorts hebben ze daar in de Betuwe. Corso-koorts zogezegd. In het jaar 2001 legde onze cineast Jos Kruisbergen die epidemie vast voor het televisieprogramma Vijf in het Land van RTL. En vandaag kunnen we daarop via deze website nog eens op een plezierige wijze naar kijken.

Terugkijken op de voorbereiding van een cultureel feest waaraan maar liefst 2000 vrijwilligers meewerkten: héle families uit Betuwse dorpen voor wie het jaarlijkse Fruitcorso in Tiel een verslaving is geworden; mensen van drie tot 94 jaar. Ze steken hun ziel en zaligheid in ‘hun’ kunstwerken.

Vanuit het niets worden ze opgebouwd, die praalwagens. Zaadje voor zaadje wordt met de hand ingelijmd, vrucht voor vrucht en groentesoort voor groentesoort worden gerangschikt in de prachtigste vormen en kleuren.

Het duurt nog drie weken tot aan het Tielse corso. “Het is crisistijd”, knikt mede-organisator George Brand. Die opmerking is tamelijk overbodig als je Jos Kruisbergens camera ziet rondspieden. Hij stopt even bij Marie Hennekes, die alleen het allereerste corsojaar miste. Voor de rest heeft ze geen enkele editie overgeslagen, vertelt ze. Even verderop klinkt het: “Na twintig jaar kun je er niet meer buiten: als het de tijd van het corso is, dan gá je, dan laat je thuis de boel de boel…”

Een lekker drankje erbij, zo af en toe? Je moet in deze spannende tijd toch op de been blijven? Veteraan Marie Hennekes aarzelt: “Een lekker borreltje, een advocaatje of zo. Maar anders niet!”