Dijkenloop Maas en Waal loopt warm voor kinderboerderij (2001)

Een prachtig feest en een dijk van een actie: Maas en Waal en verre omgeving liepen warm voor de Wamelse kinderboerderij De Grote Gemeente. Wederom werd het een prachtfeest.

Als voorlopertje van de Maas en Waalse Dijkenloop die op 31 augustus en 1 september wordt gehouden, dook cineast Jos Kruisbergen in zijn archief. Resultaat: een korte reportage van beelden uit 2001 die nog niet eerder werden vertoond.

Kruisbergen laat het allemaal zien: skeeleraars en renners die dijken bedwingen en door dorpen vliegen. Volop actie, maar ook verstilde taferelen in lieflijke plaatsjes en op dijken met alles wat erop en eraan hangt: bloeiende kruiden, loom luierende dieren in het uiterwaardengras.

En ze komen uiteraard aan het woord: deelnemers, toeschouwers en organisatoren. De beelden zijn intussen al wat jaren oud, maar ze hebben niets verloren aan actualiteit. Ja, iedereen is intussen een jaar of twaalf ouder: de kleuters van toen zijn intussen tieners geworden en doen dit jaar misschien zelf wel mee.

Hoe dan ook: de toeschouwers en deelnemers zijn super-tevreden met de manier waarop het beweeg-feest is georganiseerd. Neem nou (toen nog) wethouder Hans van Zwam. Rennend en hijgend met op zijn hoofd een zeeroversmuts. En medeorganisator Piet van Abeelen die de bezemwagen bestuurt. Of Leo van Hoorn van carnavalsvereniging De Oude Gierpont, een club die de kinderboerderij al jarenlang een warm hart toedraagt.

Uiteraard ging Kruisbergen ook nog even langs op die kinderboerderij, om te laten zien dat die voorziening niet voor niets is gesponsord door een groot aantal Dijkenlopers. De boerderij wordt bestierd door een fikse groep verstandelijk gehandicapten. Rita en Rob leggen voor de camera precies uit welke dieren ze onder hun hoede hebben en wat ze eten. En het hart van de kijker smelt bij het zien van het geknuffel met die beesten: schering en inslag in en rond De Steense Gemeente.

Informatie over de Dijkenloop is te vinden op www.dijkensport.nl.

Het filmpje van Jos Kruisbergen is te zien op de website van Tweestromenland in Beeld en Geluid: www.2bg.nl.