Hans van Leeuwen: goed voor de mensen (2014)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Hans van Leeuwen: goed voor de mensen

“Als je goed bent voor de mensen, zijn de mensen ook goed voor jou.” De Beneden-Leeuwense grootgrutter Hans van Leeuwen zegt het alsof het vanzelfsprekend is. Voor hem is het ook zo. En zowel zijn personeel als de klanten van zijn C1000-supermarkt beamen het. “Een geweldige man”, zo klinkt het in de winkel aan de Industrieweg. De Lauwse ‘nachtburgemeester’ Hans van Zwam zegt: “En iedereen kan van hem op aan.” Dat gold zeker ook voor het Maas en Waalse verenigingsleven: alle mogelijke culturele en sportorganisaties en -activiteiten werden door Van Leeuwen gesponsord.

Hij lijkt opgelucht met het gegeven dat zijn familiebedrijf wordt voortgezet, al is het dan ook in andere handen gekomen. Het is er de laatste jaren niet eenvoudiger op geworden voor zelfstandige ondernemers, zegt hij tegen onze filmkunstenaar Jos Kruisbergen. “Je moet je aan steeds meer regels houden, je komt onder een steeds grotere druk te staan.”

Van Leeuwen blijft overigens met beide benen in de maatschappij staan: hij gaat opleidingen verzorgen voor jonge ondernemers. “Die hebben vaak heel goede ideeën”, zegt hij. “Maar het gebeurt nogal eens dat ze niet commercieel zijn. Dat element wil ik ze bijbrengen om ze zo te helpen hun bedrijf te laten groeien.”

Hij heeft in de herfst van 2015 op indrukwekkende wijze afscheid genomen van personeel en klanten. Hans en zijn vrouw Angelique beseften dat er op dat moment een eind kwam aan een tijdperk dat generaties geleden begon met grootvader Frans van Leeuwen. Die ventte met vooral kersen. Zijn zoon Frits leeft nog steeds voort in de herinnering van veel  Maas en Walers. Aanvankelijk bezorgde hij groenten en fruit aan huis aan de Maaskant. Toen streek hij neer in een winkel aan de Zijvond, om die later te vervangen door een zaak bezijden de dorpskerk aan de Zandstraat. Uiteindelijk volgde de verhuizing naar de huidige stek aan de Nijverheidsstraat, destijds nog een doodlopende weg, vertelt zoon Hans. “Maar hij koos voor die plaats omdat hij wist dat er zo’n 500 huizen omheen zouden worden gebouwd.”

Het winkelbedrijf groeide. Zoon Hans van Leeuwen breidde het winkeloppervlak van 800 vierkante meter flink uit. Toen hij vertrok stond er een modern complex van 1450 vierkante meter. Hans is best trots: “We hebben alleen maar groei gekend.” Zijn geheim? “Zorgen dat je het beter doet dan een ander. En vooral ook: luisteren naar je klanten.”

Ook het personeel loopt met hem weg. Er is menige traan weggepinkt toen bekend werd dat ‘de baas’ zou vertrekken. Menigeen werkte al tientallen jaren voor hem. En nieuwe jonge kandidaten stonden in de rij voor een baantje. Van Leeuwen: “Het gaat niet alleen om de klanten; het personeel is de ziel van je onderneming.” Van Leeuwen leeft mee met zijn mensen, vergeet geen verjaardag en zorgt af en toe voor een feestje.

Het werkt echt. Supermarkt C1000-Van Leeuwen was supermarkt van het jaar en werd zelfs uitgeroepen tot de beste supermarkt van Europa.